VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika11/09/2019

SRPSKA LISTA: CIK MORA OMOGUĆITI SRBIMA DA ISKORISTE PRAVO GLASA

 

KOSOVSKA MITROVICA, 11. SEPTEMBRA /SRNA/ - Predsjednik Srpske liste Goran Rakić apelovao je danas na sve međunarodne subjekte da, pritiskom na Centralnu izbornu komisiju /CIK/ samoproglašenog Kosova, omoguće Srbima koji nemaju kosovska dokumenta da iskoriste pravo glasa na predstojećim parlamentarnim izborima, kako su to činili na svim prethodnim.

 

On je, povodom odluke CIK-a da pravo glasa na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosmetu 6. oktobra mogu iskoristiti samo lica koja imaju kosovska identifikaciona dokumenta, upozorio da CIK mora da bude nezavisna institucija koja će poštovati zakone.

"CIK se drsko drznuo da prekraja volju srpskog naroda i pred očima svih međunarodnih organizacija, protivno zakonu, uskratila je Srbima pravo da na dan glasanja koriste srpska dokumenta radi identifikacije na biračkim mestima", upozorio je Rakić u vanrednom obraćanju novinarima u Kosovskoj Mitrovici.

On je podsjetio da je od potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine na snazi Zakon o izborima čijim je članom 90 jasno rečeno da se kao potvrda za identifikaciju birača mogu koristiti sva važeća dokumenta - lična karta, pasoš i druga dokumenta na osnovu kojih se može izvršiti identifikacija birača, bez obzira ko ih je izdao.

"Očigledno iz straha od nesumnjivo ogromne podrške građana koju ima Srpska lista, a u nameri da pomogne `privatnim Srbima` Prištine, CIK je protivzakonito donio uputstvo kojim se onemogućavaju Srbi da iskoriste biračko pravo", rekao je Rakić.

On je napomenuo da je jedino Srpska lista uputila žalbu na ovu odluku.

"Srpska lista se apsolutno protivi ovoj odluci CIK-a i o svom stavu i protivljenju upoznali smo prethodnih dana sve međunarodne organizacije i ambasade koje moraju hitno reagovati i sprečiti zloupotrebu izbornog procesa", rekao je Rakić.

Pravo glasa na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji 6. oktobra imaće 1.972.466 birača, saopštio je CIK samoproglašenog Kosova.

Sa biračkog spiska je izbrisano 33.779 birača koji su umrli ili su se odrekli "državljanstva" samoproglašenog Kosova.

Kandidatske liste u ime srpske zajednice podnijeli su Srpska lista sa 17 kandidata, koalicija "Sloboda" sa osam, Samostalna liberalna stranka sa 13 i Partija kosovskih Srba sa osam kandidata.