VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika11/09/2019

MARINKOVIĆ: MJERE VEĆ DAJU REZULTATE

 

BANjALUKA, 11. SEPTEMBRA /SRNA/ - Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Draško Marinković izjavio je da je u 2018. u odnosu na 2017. u Srpskoj rođeno 230 djece više, te naglasio da je to plod onog što je ranije ulagano i posljedica onog što se sprovodi kada je riječ o mjerama populacione politike posljednjih 10 godina.

 

Marinković je nakon sastanka, na kojem je predstavljena naučnoistraživačka studija "Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske - analiza stanja i prijedlog mjera", rekao novinarima da je nakon tri mjeseca analize stanja i prijedloga nekih mjera uočeno da postoje pozitivne tendencije i da u posljednjih osam godina postoji konstantnost rađanja u Srpskoj.

On je zahvalio predsjedniku Srpske Željki Cvijanović što je pokrenula projekat demografske obnove.

Marinković je dodao i da prisustvo predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sastanku ukazuje da je, kako je naglasio, dogovoreno konkretno da će se raditi na realizaciji nekih mjera koje su i predočene.

"Naravno da sada možemo govoriti o tome da inoviramo i neke mjere unaprijedimo i prilika je da promocijom ovakvih prijedloga mjera konkretno Vlada Srpske sačini operativni, odnosno akcioni plan da realizuje neke od tih mjera", rekao je Marinković, koji je profesor na katedri za društvenu geografiju i demografiju.

Prema njegovim riječima, suština prijedloga svodila se na to da se analizira nedovoljno rađanje i da aktivnosti budu usmjerene na zaustavljanje nepovoljnih demografskih komponenti i da se unaprijede uslovi za veći broj rođenih.

"Međutim, analizirajući kompletnu dokumentaciju, dostupne izvore podataka, dali smo konkretan prijedlog u pogledu migracija stanovništva i u pogledu trećeg problema, koji je izražen, osim migracija i nedovoljnog rađanja, a to je starenje stanovništva", naveo je on.

Marinković je zahvalio članovima Ekspertskog tima i stručnjacima iz Srbije, kolegama iz Srpske, te kolegama iz Analitičke jedinice Centra za demografska istraživanja koji je bio nosilac ovog projekta i koji je obavio nekoliko anketnih istraživanja.

"Prije svega, anketirane su porodilje na uzorku od 600 porodilja u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci i Savjetovalištu za majku i dijete u Banjaluci i više od 1.000 žena do 50 godina starosti", pojasnio je on.

Marinković je dodao da su anketirani i potencijalni migranti ispred Konzulata Slovenije u Banjaluci, a u toku je analiza ankete koja je sprovedena u svjetovatilištima gdje su učitelji i vjeroučitelji organizovali savjetovališta krajem avgusta u svim školama u Srpskoj.

"Sve što je proizašlo u Studiji, proizašlo je na osnovu konkretnih istraživanja, rada na terenu, dosadašnjih aktivnosti i mjera i proizaći će kompletna analiza koja će biti preporuka Vladi Srpske kako da se kreću određene mjere i aktivnosti", naveo je Marinković.

On smatra da treba izraziti optimizam, da se popravi populaciona klima, čemu mogu doprinijeti i mediji.

"Žene koje smo anketirali, njih 2.000, imaju koeficijent reprodukcije 1,6, a taj koeficijent je u Srpskoj 1,3. Sve ove žene imaju želju da rode dvoje, odnosno troje djece, odnosno 2,8 djece u prosjeku, što je evidentan prostor za mjere populacione politike", naveo je Marinković.

Odgovarajući na pitanje da li je vidljiv efekat mjere populacione politike koju je uvela Vlada Srpske, a odnosi se na dodatak nezaposlenim porodiljama od 405 KM, on je rekao da jeste i da je već dala rezultat, naglasivši da je podsticajna i stimulativna i može se dograđivati.

Naučnoistraživačku studiju "Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske - analiza stanja i prijedlog mjera", na inicijativu predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, izradio je Ekspertski tim kojim je rukovodio Marinković.

Sastanku su, osim Cvijanovićeve, prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi koji čine Savjet za demografsku obnovu, te članovi Ekspertskog tima.

Studija predstavlja pregled stanja u oblasti demografske politike u Srpskoj, kao i prijedlog opštih mjera za unapređenje stanja u ovoj oblasti, koje bi trebalo da budu predmet realizacije nadležnih institucija Republike Srpske.

Članovi Ekspertskog tima su najistaknutiji stručnjaci iz oblasti demografije, reproduktivnog zdravlja i socijalne zaštite Branislav Đurđev, Mirjana Rašević, Mirjana Bobić, Milimir Mučibabić i sociolog Jovanka Vuković.