VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/09/2019

AMBASADOR KINE PRISUSTVOVAO BRANjU TRAVE IVE NA GOSTILJU

 

DOBOJ, 11. SEPTEMBRA /SRNA/ - Kineski ambasador u BiH Đi Ping prisustvovao je današnjoj manifestaciji branju trave ive na lokalitetu Gostilj na Ozrenu i najavio da će sa Dobojem, osim ekonomske saradnje, razviti i kulturnu i turističku.

 

Ping je rekao novinarima da kineski narod nije imao priliku da se do sada upozna sa travom ivom i običajem u vezi s njom.

Ambasador Kine u BiH je prethodno posjetio Gradsku upravu u Doboju gdje je sa gradonačelnikom Borisom Jerinićem razgovarao o dinamici izgradnje nove bolnice i relizaciji projekta nastave kineskog jezika koji se odvija u dobojskoj Osnovnoj školi "Sveti Sava".

Jerinić je podsjetio na dosadašnje ekonomsko prisustvo kineskih kompanija na području ove lokalne zajednice, navodeći i izgradnju nove bolnice.

On je istakao da je Đija upoznao sa kulturnom tradicijom i turističkim potencijala ove lokalne zajednice.

Manifestacija "Branje trave ive na Ozrenu" održava se na lokalitetu Gostilj.

Ovaj element nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske "Branje trave ive na Ozrenu" uvršten je prošle godine na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva Uneska.

Odnosi se na vjekovnu praksu branja trave ive isključivo na dan Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, gdje ozrensko stanovništvo vjeruje da ukoliko je ubrana na ovaj dan, iva ima skoro neograničenu ljekovitu moć.

Takođe, igra ulogu i kohezivnog faktora lokalne zajednice, jer se na samom lokalitetu Gostilj, mjestu branja ive, okupi i po nekoliko hiljada ljudi, ali je i posredno čuvar određenih elemenata tradicije ozrenskog područja, jer se za tu priliku može čuti tradicionalna ozrenska muzika, vidjeti ozrenska nošnja i zaigrati ozrensko kolo.