VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/09/2019

KONKRETNE MJERE - REZULTAT KOORDINISANOG RADA SVIH INSTITUCIJA SRPSKE

 

BANjALUKA, 11. SEPTEMBRA /SRNA/ - Prijedlog mjera populacione politike, koju je sačinio tim stručnjaka demografa iz Republike Srpske i Srbije, sadrži sveobuhvatnu analizu i definiše konkretne mjere koje će Vlada Srpske razmotriti i postepeno realizovati, rekla je danas u Banjaluci ministar porodice, omladine i sporta Srpske Sonja Davidović.

 

"Predviđene su direktne finansijske i nefinansijske mjere podrške porodicama koje se, prije svega, odnose na dječiji dodatak. U tom smislu, modifikovaćemo sadašnje rješenje. Stručni tim nam je ponudio šest opcija, a mi ćemo se odlučiti za onu koja bude najpovoljnija i najprihvatljivija", kaže Davidovićeva.

Ona je novinarima, nakon prezentacije Prijedloga mjera populacione politike Republike Srpske u Administrativnom centru Vlade, rekla da je predviđeno jednokratna novčana pomoć pri rođenju djeteta, usklađivanje rada i roditeljstva, zaštita reproduktivnog zdravlja i mnoge druge mjere, u čijoj primjeni bi učestvovale lokalne zajednice.

Davidovićeva je dodala da su ovom stručnom analizom obuhvaćene porodice, roditelji, mladi i ljudi starije životne dobi.

"Ovo je rezultat koordinisanog rada svih institucija Republike Srpske, kabineta predsjednika Srpske, ministarstava i svih drugih relevantnih subjekata u društvu", istakla je Davidovićeva.

Ona je rekla da je danas predstavljen i jedan spot kao prvi korak u realizaciji svih ovih smjernica i o tome će mediji biti detaljnije upoznati naknadno.

Davidovićeva je najavila da će resorno ministarstvo organizovati kampanju koja će se baviti promocijom porodice i njenog očuvanja, kao i porodičnih vrijednosti.

Prezentaciji su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predstavnici institucija Srpske, članovi Savjeta za demografsku politiku, lokalnih zajednica, udruženja, obrazovnih i institucija socijalne zaštite.

U Palati Republike Srpske danas je održan sastanak na kojem je predstavljena naučnoistraživačka studija "Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske - analiza stanja i prijedlog mjera", koju je na inicijativu predsjednika Srpske Željke Cvijanović sačinio ekspertski tim kojim je rukovodio Draško Marinković.