VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/09/2019

BEZBJEDNIJI SAOBRAĆAJ KROZ DVOROVE

 

BIJELJINA, 11. SEPTEMBRA /SRNA/ - U bijeljinskom naselju Dvorovi danas je svečano puštena u rad saobraćajna signalizacija koja će omogućiti veću bezbjednost na magistralnom putu pored istoimene Osnovne škole.

 

Nestandardni saobraćajni znak sa LED treptačima i elektronski znak sa izmjenjivim sadržajem poruka postavljeni su radi bezbjednosti, prije svega, 500 učenika Osnovne škole "Dvorovi" prilikom njihovog izlaska iz školskog dvorišta.

Projekat su realizovali Gradska uprava i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, a ukupna vrijednost radova iznosila je 29.000 KM, od čega je Grad izdvojio 15.000 KM, a Agencija 14.000 KM.

Svečanom puštanju u rad saobraćajne signalizacije prisustvovali su gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović i direktor Osnovne škole "Dvorovi" Čedo Janković.

Radović je naveo da je Agencija od Gradske uprave dobila prijedlog da zajedno riješe problem nebezbjednog mjesta na dijelu magistralnog puta u Dvorovima, na kojem se dešavalo mnogo saobraćajnih nezgoda, čak i sa najtežim posljedicama, jer je putni pravac opterećen.

"Sredstva koja je Agencija izdvojila za ovaj projekat izdvojile su osiguravajuće kuće koje usmjeravaju jedan odsto od osiguranja za bezbjednost na putu. Slijede još dva javna poziva koje će Agencija raspisati za sufinasiranje projekata sa jedinicama lokalne samouprave. Bez ulaganja u ovakve projekte nema bezbjednog saobraćaja", kaže Radović.

Mićić je izrazio očekivanje da će vozači poštovati postavljene znakove i smanjiti brzinu kroz naseljeno mjesto, pogotovo jer je u blizini Osnovne škole.

"Na ovom putnom pravcu imali smo saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom i zato će, nakon incijative Grada Bijeljina i uz razumijevanje Agencije za bezbjednost saobraćaja u zoni Škole u Dvorovima ovaj pravac sada biti mnogo bezbjedniji", dodao je on.

Mićić je naveo da je gradska uprava na javni poziv Agencije kandidovala ovaj projekat ugrađivanja opreme za mjerenje brzine vožnje i upozoravanje vozača, te naglasio da je ovo dobar primjer saradnje lokalne uprave i agencije na republičkom nivou.

Na putevima Republike Srpske, prema podacima Agencije, prošle godine nije stradalo nijedno dijete, ali je u prvih šest mjeseci ove godine dvoje djece izgubilo život - jedno na pješačkom prelazu, jedno kao putnik u vozilu.

Ukupno je na putevima u Republici Srpskoj do avgusta stradalo 38 lica, što je za šest osoba manje nego prošle godine.

Iz Agencije navode da je taj broj još uvijek mnogo veći od broja koji je postavljen kao cilj u Strategiji o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske 2013-2022.