VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/09/2019

"BANjA VRUĆICA" - USPJEŠAN PRIMJER PRIVATIZACIJE

 

TESLIĆ, 11. SEPTEMBRA /SRNA/ - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da Zdravstveno-turistički centar "Banja Vrućica", koji bilježi pozitivne rezultate, zapošljava 400 ljudi, redovno izvršava obaveze prema radnicima i državi, predstavlja pozitivan primjer privatizacije i treba ga unapređivati.

 

Ona je naglasila da je "Banja Vrućica" primjer kako institucije i privatni sektor mogu dobro zajedno funkcionisati.

Cvijanovićeva je istakla da je "Banja Vrućica" na evropskom tržištu i može ići rame uz rame i sa nekim mnogo većim banjskim centrima, koji su decenijama uživali neku drugu vrstu podrške ili su na razvijenijim prostorima.

Cvijanovićeva, koja u Tesliću prisustvuje svečanoj akademiji povodom vijeka Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica", rekla je novinarima da je ponosna što se danas u miru i slobodi može pričati o daljem razvoju i napretku Republike Srspke.

"Obilježavamo vijek postojanje ovako važnog resursa i ponosna sam na sve što je ovdje urađeno, znajući da je posebno za vrijeme rata i nakon rata ovdje bilo i devastirano područje. Trebalo je mnogo uložiti, određeni resursi su izgubljeni, potencijali i kapaciteti ljudi su bile negdje drugdje, nije se moglo poslovati adekvatno", izjavila je Cvijanovićeva i dodala da je trebalo sve to renovirati i napreviti moderno zdanje.

Ona je naglasila da je "Banja Vrućica" resurs i Teslića i Republike Srpske, a u nekom prethodnom periodu bila je resurs cijele bivše Jugoslavije.

Zdravstveno-turistički centar "Banja Vrućica", koji ove godine obilježava stotinu godina od osnivanja, promovisao je 6. septembra monografiju o svom istorijatu, kao i "Viber" stikere sa motivima Banje.

U monografiji "Banja Vrućica - vijek u službi zdravlja", autora Bojana Stojnića, navodi se da su 1925. godine tokom kaptaže banjskih izvora pronađeni zlatnik i ogrlica iz rimskog perioda, što je potvrda da je i u tom periodu bila poznata ljekovitost termomineralne vode sa ovog područja.