VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet12/09/2019

PARLAMENT PREKIDA SA RADOM DO IZBORA

 

VARŠAVA, 12. SEPTEMBRA /SRNA/ - Poljski parlament prekida sa radom do izbora zakazanih za 13. oktobar na osnovu prijedloga vladajuće partije Zakona i pravde.

 

Posljednja sjednica odlazećeg saziva parlamenta održana je sinoć i obuhvatala je glasanje o povjerenju ministru pravosuđa Zbignjevu Zjobri, koje je potvrđeno bez većih problema.

Parlament prekida sa radom do 15. oktobra i to je prvi put od uspostavljanja demokratije da će se poslanici koji odlaze sa funkcija sastati tek nakon izbora.

Vladajuća partija tvrdi da je cilj prekida rada parlamenta omogućavanje poslanicima da imaju više vremena za predizbornu kampanju, ali opozicija je izrazila sumnju da administracija planira političke poteze nakon izbora, poput
usvajanja nepopularnih zakona koji bi mogli odbiti glasače ukoliko bi bili usvojeni prije glasanja.

Stranka Zakon i pravda, koja će, prema rezultatima anketa odnijeti pobjedu, insistira na tome da neće biti nikakvih izmjena niti dodataka dnevnog reda parlamenta.

Analitičari napominju da je vladajuća struktura i ranije ignorisala određene regulative ili procedure što je izazivalo proteste opozicije i lidera EU.