VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti12/09/2019

POZIV ZA PRISUSTVO PARASTOSU U HRAMU SVETOG SAVE

 

DRVAR, 12. SEPTEMBRA /SRNA/ - Udruženje protjeranih građana opštine Drvar pozvalo je povratnike sa područja zapadnokrajiških opština da sutra u što većem broju prisustvuju parastosu u Hramu Svetog Save u ovom gradu za nevine žrtve, koji će biti služen povodom obilježavanja 24 godine od stradanja Srba u posljednjem ratu.

 

"Parastos će biti služen u Drvaru, a naše udruženje, kao i uvijek, poziva povratnike da sa dužnim pijetetom i na dostojanstven način odaju poštu svim stradalim žrtvama u 20. vijeku", rekao je Srni predsjednik Udruženja protjeranih građana opštine Drvar Mile Marčeta.

On je dodao su u posljednjem građanskom ratu 1995. godine počinjeni najteži ratni zločini, kada je sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano više od 120.000 Srba iz zapadnokrajiških opština.

"Svi mi, kao i potomci nevinih žrtava, među kojima su u najvećem broju bili civili, moramo se sjećati i organizovati parastose da se ne zaboravi njihova žrtva", istakao je Marčeta.

Uprave parohija drvarskih najavile su da će u subotu, 14. septembra, u 8.00 časova, biti služen parastos svim postradalim na planini Klekovači u proteklom otadžbinskom ratu, u Crkvi Svetih mučenika i besrebrenika Kozme i Damjana na Ataševcu, nakon čega je planiran memorijalni uspon na Klekovaču članova Planinarskog društva "Trinaest runolista", zajedno sa prisutnima.

Parastos nevinim žrtvama u okviru Dana sjećanja biće služen i u Hramu Svetog Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu u subotu u 11.00 časova.