VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet12/09/2019

RECESIJA U NAJJAČOJ EVROPSKOJ EKONOMIJI?

 

BERLIN, 12. SEPTEMBRA /SRNA-Rojtes/ - Institut "Ifo" za ekonomska istraživanja u Minhenu smanjio je danas predviđanja za privredni rast Njemačke i saopštio da će recesija zahvatiti ovu zemlju u trećem kvartalu.

 

"Ifo" je smanjio svoja predviđanja za privredni rast Njemačke sa 0,6 odsto na 0,5 odsto.

Institut je naveo i da će se njemačka privreda u trećem kvartalu, najvjerovatnije smanjiti za 0,1 odsto, što predstavlja ulazak u recesiju jer je slično smanjenje bilo i između aprila i juna.

"Na predviđanja su uticale velike nesigurnosti", rekao je stručnjak iz "Ifo" Timo Volermerhauzer ukazujući na moguće rizike po ekonomiju od "Bregzita" bez dogovora i eskalacije trgovinskih sporova koje uzrokuje američki predsjednik Donald Tramp.

"Ifo" ističe da se slabljenje proizvodnog sektora postepeno širi i na druge dijelove njemačke ekonomije, uključujući logistiku i uslužni sektor, što ostavlja posljedice po tržište tada.

Institut je izrazio očekivanje da će blagi oporavak privrede biti zabilježen u četvrtom kvartalu što je zasnovano na mogućnosti da ne bude "Bregzita" bez dogovora ili eskalacije Trampovih trgovinskih sporova.

Za narednu godinu, "Ifo" je smanjio predviđanja za rast privrede sa 1,7 odsto na 1,2 odsto.