VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet12/09/2019

VLADA UPOZORAVA NA RIZIK OD HAOSA I PANIKE

 

LONDON, 12. SEPTEMBRA /SRNA/ - U planovima britanske Vlade za "Bregzit" bez dogovora upozorava se na duža čekanja na rutama preko Lamanša, što će uticati na isporuku lijekova i hrane, te na proteste širom Velike Britanije.

 

Britanske vlasti navode da su najteže pretpostavke povezane sa "Bregzitom" iznesene u sklopu operacije pod nazivom "Žuti čekić", a pripremljene su 2. avgusta i formiraju osnovu planiranja eventualnog izlaska iz EU bez dogovora.

U dokumentu se ističe da će spremnost javnosti i poslovnih jedinica biti na niskom nivou dijelom zbog političke konfuzije pred "Bregzit".

Prema navodima u tekstu, kamioni će čekati do dva i po dana na prelaz Lamanša, a britanski stanovnici biće podvrgavani dodatnim imigracionim provjerama na graničnim prelazima sa EU.

"Određene vrste svježe hrane će se pokvariti. Postoji i rizik od paničnog kupovanja ili pogoršanja situacije u vezi sa dostavom prehrambenih proizvoda", ističe se u saopštenju.

Pojedinosti iz operacije "Žuti čekić" prvi put su objavljene u listu "Sandej tajms" 18. avgusta.

Britanski ministar zadužen za pripremnu koordinaciju u slučaju "Bregzita" bez dogovora Majkl Gov rekao je tada da je "dokument zastario i da ne odslikava trenutne nivoe spremnosti".

Detalji plana o spremnosti za slučaj "Bregzita" bez dogovora objavljeni su na zahtjev britanskih poslanika.