VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija12/09/2019

V.D. DIREKTORA "CVRCKE" OSUMNjIČENA DA JE OŠTETILA BUDžET SRPSKE ZA 513.965 KM

 

BANjALUKA, 12. SEPTEMBRA /SRNA/ - Poreska uprava Republike Srpske podnijela je Okružnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv vršioca dužnosti direktora Komunalnog preduzeća "Cvrcka" iz Kneževa čiji su inicijali D.K. zbog sumnje da je činjenjem krivičnog djela oštetila budžet Srpske za 513.965 KM.

 

Iz Poreske uprave navode da je izvještaj podnesen zbog sumnje da je D.K, kao odgovorno lice u tom preduzeću, od 3. septembra 2014. do 30. juna 2019. godine, za vrijeme dok je žiro račun preduzeća bio blokiran rješenjima Poreske uprave Srpske, većinu potraživanja naplaćivala u gotovini na blagajni preduzeća, a manji dio potraživanja preko žiro računa sindikalne organizacije.

"Preko blagajne preduzeća, poreski obveznik je svoja potraživanja za prodatu vodu i druge usluge naplaćivao angažujući inkasanta, izbjegavajući na taj način naplatu preko žiro računa preduzeća", pojašnjeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da je dio svojih potraživanja, koje je ovaj poreski obveznik naplaćivao preko žiro računa sindikalne organizacije preduzeća, naplaćivao tako što je određenim kupcima izdavao fakture za prodatu vodu i izvršene usluge sa instrukcijom za plaćanje preko žiro računa sindikalne organizacije, a ne žiro računa Komunalnog preduzeća "Cvrcka" koji su bili u blokadi jer bi ta uplata zbog pokrenutog postupka prinudne naplate bila povučena na račun javnih prihoda Srpske.

"Osumnjičena je potom ta sredstva, prikupljena naplatom preko blagajne i žiro računa sindikalne organizacije, koristila za isplate neto plata radnicima preko blagajne i plaćanje obaveza prema dobavljačima, a ne za plaćanje poreske obaveze zbog koje su žiro računi komunalnog preduzeća bili u blokadi. Na taj način počinila je krivično djelo nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica, zbog čega je budžet Republike Srpske oštećen za 513.965 KM", istaknuto je u saopštenju.

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske će, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Srpske.