VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija12/09/2019

POTPISAN FINANSIJSKI UGOVOR ZA AUTO-PUT NIŠ-MERDARE

 

BEOGRAD, 12. SEPTEMBRA /SRNA/ - Finansijski ugovor o gradnji auto-puta Niš-Merdare vrijedan 100 miliona evra potpisali su danas u Beogradu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i predstavnik Evropske investicione banke /EIB/ Migel Morgado.

 

Morgado, koji je direktor sektora EIB za Italiju, Maltu, Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan, izjavio je da je povezivanje regiona ključni doprinos Evropske komisije u ovom projektu.

On je na konferenciji za novinare naveo da EU dugi niz godina podržava Srbiju i radi na unapređenju transportne veze u regionu u željezničkom, drumskom i vodenom saobraćaju.

Komesar Evropske komisije za transport Violeta Bulc rekla je da je izgradnja auto-puta Niš-Merdare važna za povezivanje u regionu, ukazavši da povezivanje znači mir i nadu, prenijeli su beogradski mediji.

"Osim ovog auto-puta, koji se zove i `Auto-put mira`, planiramo da taj dio bude povezan i vodenim saobraćajem", rekla je Bulc.

Mihajlovićeva je najavila da će izgradnja prve dionice tog auto-puta, od Niša do Pločnika, početi u trećem kvartalu naredne godine.

Ona je istakla da auto-put Niš-Merdare nije važan samo za razvoj privrede i povezivanje okruga, već je važan i sa političkog aspekta jer pokazuje interes i želju Srbije da do rješenja dolazi kompromisom.

U zgradi Vladi Srbije potpisan je još jedan ugovor o grantu "Vestern Balkans investment frejmevork" u vrijednosti od 40,6 miliona evra. Ugovor su, osim Mihajlovićeve i Morgadoa, potpisali ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i pomoćnik direktora "Koridora Srbije" Dušan Purić.

Grant je, kako je ranije saopšteno, namijenjen za prvu dionicu Niš-Pločnik dugu 34 kilometra.