VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana12/09/2019

VIŠKOVIĆ POZVAO DIREKTORE 18 ŠUMSKIH GAZDINSTAVA DA DAJU OSTAVKU

 

BANjALUKA, 12. SEPTEMBRA /SRNA/ - Premijer Republike Srpske Radovan Višković pozvao je direktore 18 šumskih gazdinstava koja posluju negativno da sami napuste funkcije jer je cilj institucija stabilizacija preduzeća "Šume Srpske", koje je u prvih šest mjeseci imalo gubitak od 2,6 miliona KM.

 

Višković je rekao novinarima nakon tematske sjednice Vlade Republike Srpske u Banjaluci na kojoj je razmatrana Informacija o stanju u šumarstvu u Republici, da su usvojeni zaključci sa ciljem stabilizacije preduzeća "Šume Srpske".

"Očekujem od javnih preduzeća da posluju pozitivno i da Republika Srpska od njih ima dobit, odnosno da uplaćuju dividendu", naglasio je Višković.

On je napomenuo da je rukovodstvo "Šuma Srpske" sada pod lupom i da zaključci Vlade, među kojima je i onaj da ovo preduzeće mora efikasno funkcionisati, moraju biti sprovedeni.

"Ne možemo tolerisati gubitke, bahato ponašanje pojedinih direktora, kriminal u pojedinim gazdinstvima, krađu šume i imovine. Od menadžmenta `Šuma` zatraženo je da što više kontroliše rad u šumskim gazdinstvima od uprave do radnika. Sve ćemo pomno pratiti i preduzimati mjere da bi došli do toga da više ne bude gubitaka", kaže Višković.

On je napomenuo da resorni ministar i menadžment "Šuma" imaju punu podršku u rješavanju problema.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je dati prostor onima koji su sposobni i žele da rade.

Premijer Srpske je kao pozitivan primjer naveo Šumsko gazdinsvo "Klekovača" koje je prije dvije godine katastrofalno poslovalo, a sada je najbolje gazdinstvo.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić smatra da mogu biti rješavani postojeći problemi u "Šumama Srpske", iako dio gazdinstava ima finansijske minuse i prevelik broj zaposlenih.

"`Šume Srpske` imaju 30 organizacionih jedinica i nisu sve u problemima. Dio gazdinstava ima finansijskih problema, neispunjava plan sječe, ima prevelik broj zaposlenih i velika dugovanja prema centralnom računu", rekao je Pašalić.

On je ocijenio da Vlada Srpske želi rješavati postojeće probleme, a dio njih se odnosi na kadrovska pitanja.

"Vlada Srpske usvojila je zaključke, kojima je zadužila `Šume Srpske` da obezbijede dostizanje planiranog godišnjeg obima proizvodnje, da bude dosljedno primjenjena unutrašnja organizacija i sistematizacija, obezbijeđeno efikasno funkcionsanje centralnog računa preduzeća, da budu striktno relizovani potpisani ugovori sa drvoprerađivačima, izvršene neophodne kadrovske promjene, da budu omugućeni dodatni prihodi korištenjem šumske bio-mase i izrađen novi integralni informacioni sistem", istakao je Pašalić.

Direktor "Šuma Srpske" Slaven Gojković rekao je da je Vlada Srpske dala punu podršku upravi i nadzornom odboru ovog preduzeća, kao i resornom ministarstvu u rješavanju postojećih probema.

On kaže da u narednom periodu može doći do smjene direktora gazdinstava i naveo da negativno posluju "Romanija" sa Sokoca, "Vrbanja" iz Kotor Varoši i još 16 gazdinstava.