VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet13/09/2019

OGROMNE STIJENE PROLETJEĆE KRAJ ZEMLJE

 

PASADSENA, 13. SEPTEMBAR /SRNA/ - Dva velika asteroida proletjeće večeras pored Zemlje na 14 mjesečevih udaljenosti od Zemlje, odnosno na udaljenosti od oko 6,5 miliona kilometara.

 

NASA navodi da je riječ o asteroidu "2010 C01", koji je veliki između 120 i 260 metara, te o asteroidu "2000 QW7", veličine 290 do 50 metara.

Mada će proći na bezbjednoj udaljenosti, oba asteroida su u kategoriji objekata koji prolaze blizu Zemlje.

Takvim tijelima smatraju se svi asteroidi ili komete koji se kreću oko Sunca i pri tome ponekad prolaze našim susjedstvom, odnosno unutar 48 miliona kilometara udaljenosti od Zemlje.

Do početka 2019. godine otkriveno je više od 19.000 takvih objekata, ali astronomi svake sedmice otkrivaju u prosjeku još 30 sličnih nebeskih tijela.

Istraživači su proučavali više vrsta posljedica povezanih s udarima asteroida: toplotni talasi, leteći ostaci, cunami, snažni vjetrovi, potresi i krateri.

Zaključeno je da bi snažni vjetrovi i udarni talasi izazvali najviše žrtava. U eksperimentalnim scenarijima, ova dva efekta udara asteroida odgovorna su za više od 60 odsto izgubljenih života.

Udarni talasi bili bi rezultat naglog i značajnog rasta pritiska u vazduhu, koji može da ošteti unutrašnje organe u ljudskom tijelu.