VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika13/09/2019

U EVROPI I SVIJETU PORAST USKRAĆIVANjA GRAĐANSKIH PRAVA

 

SARAJEVO, 13. SEPTEMBRA /SRNA/ - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini istakla je da se u Evropi i drugdje u svijetu bilježi porast uskraćivanja građanskih sloboda i različitih vrsta manipulacija i dezinformacija, posebno tokom izbornih kampanja, a da EU potvrđuje svoju predanost demokratiji kao osnovnom pravu svakog ljudskog bića.

 

Mogerinije, povodom Međunarodnog dana demokratije, naglasila da prioritet EU bilo gdje u svijetu ostaje rad na demokratiji.

"Samo promovisanjem i podrškom snažnim demokratijama, zajedno s domaćim vlastima i predstavnicima civilnog društva, možemo doprinijeti pravednijim i prosperitetnijim društvima na globalnom nivou", naglasila je Migerinijeva.

Prema njenim riječima, svaka žena i svaki muškarac moraju uživati slobodu učešća u političkom, ekonomskom i društvenom životu svoje zemlje.

Mogerinijeva je naglasila da demokratija može funkcionisati samo uz zagarantovano učešće i povjerenje između demokratskih državnih institucija, vlasti i građana, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost navela je da putem svog spoljnog djelovanja, EU pruža podršku partnerskim zemljama da uspostave i sačuvaju participativne, reprezentativne i odgovorne demokratske i izborne institucije.

Mogerinijeva je rekla da je pomoć EU za izborne procese u posljednjih pet godina iznosila više od 250 miliona evra, obezbjeđujući izgradnju kapaciteta, tehničku i materijalnu podršku izbornim procesima u 50 zemalja.

"EU je vodeća i kod otkrivanja dezinformacija i djelovanja protiv rizika uplitanja i zlonamjernih manipulacija javnim diskusijama, putem i van interneta", istakla je ona i dodala da su u prošloj godini usvojene mjere usmjerene na oslobođenje slobodnih i poštenih evropskih izbora i usaglašen Akcioni plan suzbijanja dezinformacija s ciljem uspostavljanja standarda za odbranu i zaštitu demokratije.

Mogerinijeva je podsjetila da je sistem brzog uzbunjivanja aktivan od marta kao alat za pomoć u suprotstavljanju stranim kampanjama dezinformacija.