VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana13/09/2019

SRPSKO POSTOJANjE ZA VIJEKOVE KOJI DOLAZE

 

DRVAR, 13. SEPTEMBRA /SRNA/ - Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije rekao je večeras u Drvaru da srpsko postojanje na ovom području i volja Srba da opstanu predstavlja najveći poraz za one koji su ih pokušali prognati čak tri puta tokom prošlog vijeka.

 

"Mi nismo ovdje od juče i nismo za juče! Naše postojanje u ovim krajevima ponosne Krajine nije samo za prošlost, već za danas, za sutra, za vijekove koji dolaze!", istakao je vladika Sergije, obraćajući se na centralnoj akademiji pod nazivom "Krajino moja" u pomen stradalim Srbima u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine.

Vladika Sergije je naglasio da je dolazak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u srpski i slobodarski Drvar potvrda nade Srba iz ovog kraja da nikada neće biti ostavljeni od onih čija im je pomoć neophodna i za kojom vape.

"Ta pomoć je jedina u stanju da nas održi ovdje gdje jesmo, a gdje bi mnogi da nas ne bude. Zato smo i bili meta prije 24 godine, zbog toga su nas proganjali i ubijali i u ranijim ratovima", naveo je episkop Sergije.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački rekao je da su Srbi kako tada, tako i danas, samo htjeli da žive ovdje gdje su živjeli njihovi stari, da hode uspravljene glave, postojeći jedino i samo kao dostojanstveni.

"Zato nam je potrebna vaša pomoć, jer mi bez vas ne možemo opstati ovdje gdje smo živjeli vijekovima", istakao je vladika Sergije.

Vladika je naveo da su ratne strahote, poratne nedaće i valjak globalizacije opustošili ove krajeve, ubijajući život tamo gdje ga je oduvijek bilo.

Prema njegovim riječima, suočavajući se sa maćehinskim odnosom federalnih vlasti prema Srbima iz ovih krajeva oni sve nade polažu u Republiku Srpsku.

"U Banjaluci se školujemo, liječimo. Neka tako i ostane, a vi nas ne ostavljajte, jer Republika Srpska, ubijeđen sam, nema većih prijatelja od Srba iz Drvara, Glamoča, Grahova, Petrovca. Čeznemo što nismo jedno, ali znamo, dok je Srpske biće i nas, pa taman nas ostalo toliko da posvjedočimo da nas još ima i da će nas biti da bismo sačuvali pradedovska groblja, ognjišta i vjekovne hramove", naglasio je episkop Sergije.

Vladika Sergije je istakao da je podrška i pomoć srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika oduvijek bila veoma značajna.

"Dolazili ste u Drvar i pomagali čak i onda kada su mnogi mislili da je naš opstanak ovdje nemoguć, čak i besmislen", rekao je vladika Sergije.

Episkop Sergije je rekao i da je Srbima iz ovih zapadnih krajeva Srbija bila i ostala prva misao, nedosanjani san, neugasiva nada, ponos i suza, najveća radost.

"Dolaskom u ovaj grad i kraj, gospodine Vučiću podsjetili ste nas na vašeg prethodnika, na velikog Petra Mrkonjića Karađorđevića, potonjeg kralja srpskog, koji je u vrijeme bosanskohercegovačkog ustanka, ostavivši udobnost evropskih metropola, došao u ove krajeve da nam pomogne, da konačno osvojimo slobodu, ratovao za nas i sa nama. Od tada do danas, ne znamo zašto, nijedan državni poglavar Srbije nije kročio u ovaj grad i kraj", naveo je vladika Sergije.

Episkop bihaćko-petrovači je poručio da godine ne brišu uspomene, pa tako neće ni neizmjernu zahvalnost čestitih ljudi ovog kraja Vučiću zbog dolaska i pomoći, kao i nade da nisu zaboravljeni.

Centralnoj akademiji "Krajino moja", koja se održava na platou ispred Radničkog doma, prisustvuju i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, ministri finansija i odbrane Srbije Siniša Mali i Aleksandar Vulin, te Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Akademiji prisustvuju ministar finansija Srpske Zora Vidović, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić, ministar pravde Repulike Srpske Anton Kasipović.

Prisustvuju i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić, poslanik u Predstavničkom Domu parlamenta BiH Nenad Stevandić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, načelnik opštine Drvar Dušica Runić.

Skup, kojem prisustvuje veliki borj građana, održava u okviru manifestacije "Dani sjećanja" u pomen svim srpskim žrtvama palim u ratovima tokom 20. vijeka.