VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana13/09/2019

ZAŠTITA DOMAĆE PROIZVODNjE - PRIORITET

 

BANjALUKA, 13. SEPTEMBRA /SRNA/ - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je večeras u Banjaluci da je prioritet Srpske zaštita domaćih proizvoda, te da joj je zadovoljstvo podržati Drugi festival domaćih proizvoda, prepoznat kao mjesto koje šalje pozitivne poruke.

 

"Ovo je inicijativa mladih ljudi koji žele da rade i promovišu domaće proizvode, te doprinesu podizanju svijesti stanovništva o kvalitetu naših proizvoda, kao i potrebi da kupujemo svoje, umjesto da dajemo prioritet stranim proizvodima", rekla je Cvijanovićeva novinarima prije otvaranja festivala, koji je organizovalo Udruženje mladih ekonomista /UMEK/.

Ona je navela da je manfestacija ove godine okupila više od 60 učesnika, te da sve veći broj učesnika govori da je festival prepoznat kao mjesto koje šalje pozitivne poruke.

"Ovo se može posmatrati i kao kvalitetan nastavak aktivnosti koje Vlade Republike Srpske sprovodi s ciljem promocije domaćih proizvoda i investiranja u Republiku Srpsku, a koji potiče od mladih ljudi", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla značaj festivala koji je okupio i neke od najznačajnijih proizvođača iz Republike Srpske, te samim tim dobio i podršku republičkih institucija.

Cvijanovićeva je ponovila da je prioritet Republike Srpske zaštita domaće proizvodnje, ali da je, kada je riječ o spoljno-trgovinskom poslovanju i mnogim drugim aktivnostima, potrebno imati u vidu i da se to nalazi na nivou BiH.

"Naše republičke institucije su čak prije nekoliko godina našle i partnere u Federaciji BiH i razgovarali o tome kako zaštititi domaću proizvodnju, ali nismo naišli na pozitivan odijek sa nivoa BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da nije tačno da je pitanje zaštite domaće proizvodnje nespojivo sa kretanjem BiH ka EU u smislu liberalizacije tržišta, jer postoje određeni izuzeci i mogu se primijeniti određene mjere, sezonskog, a ne stalnog karaktera.

Predsjednik Udruženja mladih ekonomista Goran Vučić izrazio je zadovoljstvo što manifestacija, koja se održava drugi put, širi svoj kapacitet i ima sve više učesnika.

"Cilj nam je da promocija naših proizvoda, da kupujemo domaće i tako ulažemo u Republiku Srpsku, tako da me raduje što se i veliki broj učesnika javio da bude dio manifestacije i ove godine, što govori da radimo dobar posao", rekao je Vučić.

On je naveo da je, u odnosu na prošlu godinu, koncept ovogodišnje manifestacije nešto drugačiji, te da ima unutrašnji i spoljašni dio.

"Osim hrane i pića, koji su predstavljeni u unutrašnjem dijelu, ove godine smo omogućili i proizvođačima iz ostalih djelatnosti da se predstave u spoljašnjem dijelu, tako da ove godine imamo i proizvode iz tekstilne industrije, obuću i drugo", rekao je Vučić.