VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika14/09/2019

O DEKLARACIJI SDA DA SE IZJASNI SKUPŠTINA SRPSKE

 

ISTOČNO SARAJEVO, 14. SEPTEMBRA /SRNA/ - Predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilo Krajišnik smatra da se o najavljenoj deklaraciji SDA mora izjasniti Narodna skupština Republike Srpske i da bi taj stav trebalo da bude platforma za predstavnike Srpske u pregovorima o položaju Republike i srpskog naroda u budućnosti.

 

On je naveo da deklaracija SDA nije nikakvo iznenađenje, te da se radi o javno iznesenom stavu većinskog naroda iz Federacije BiH /FBiH/ što se može uzeti i kao stav same Federacije.

"Republika Srpska je stvorena voljom srpskog naroda i svoj državotvorni subjektivitet je udružila u Dejtonu sa FBiH, zato ima pravo da poslije ovakve deklaracije preispita tu svoju saglasnost o ujedinjenju. To ne znači automatski da treba zahtijevati izlazak Republike Srpske iz BiH, ali znači da mora jasno da artikuliše stav kakav položaj Srba vidi ili želi u budućnosti", rekao je Krajišnik Srni.

Krajišnik ističe da srpski narod nema potrebu kao muslamansko-bošnjački da svoj stav iznosi preko jedne političke stranke.

"Nije srećan način zalaganje za Dejtonski sporazum jer ne mislimo svi na isti sporazum. Postoji onaj izvorni i ovaj više puta prepravljeni i danas u upotrebi. Onaj izvorni srpska strana tada je prihvatila, uz velike žrtve, kao kompromis, dok je ovaj izmijenjeni silom nametnut i na silu verifikovan u Skupštini Srpske", pojašnjava Krajišnik.

Krajišnik ističe da je očito da je do sada SDA htjela da prisvoji cijelu BiH, ali pošto ni uz pomoć mentora to nije uspjela, sada želi državu na prostoru, koji svojom vlašću može da kontroliše.

"Deklaracija SDA je zvanični stav muslimansko-bošnjačke strane i mi se ne moramo i ne možemo sa tim saglasiti, ali isto tako jasno moramo reći šta je naš stav. Sigurno nije ovaj koji nam je servirala SDA", naveo je Krajišnik.

On dodaje da bi Republika Srpska trebalo da kaže svoje mišljenje kako ona vidi BiH u budućnosti, napominjući da je sve ovo što se dešava u BiH očito dio nekog scenarija jer neko želi da izađe iz BiH, ali želi da okrivi srpsku stranu.

Krajišnik kaže da imperativ ne smije biti postojanje BiH, već mir i dobri odnosi, a oni mogu postojati između FBiH i Republike Srpske i tri naroda, samo ako je svima udobno živjeti u BiH.

"Očito je da u BiH nije dobro nijednom narodu, ni entitetu", ističe Krajišnik.

On je napomenuo da je Republika Srpska stvorena voljom srpskog naroda, te da svi koji u njoj žive imaju ista prava, što je veliko dostignuće i da je to ugrađeno u njenom Ustavu i aktima.

U prijedlogu deklaracije, koju bi danas trebalo da usvoji Kongres SDA, između ostalog, navodi se da je primarni i dugoročni cilj SDA "republika BiH", afirmacija "bosanskog jezika" kao "zajedničkog identiteta svih građana BiH", uspostavljanje "vrhovnog suda BiH", reforma policije.