VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika15/09/2019

PRIJETNjA OPSTANKU SRPSKOG NARODA, ALI I PRLJAVA IGRA

 

BEOGRAD, 14. SEPTEMBRA /SRNA/ - Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da su Programska deklaracija SDA i njen sadržaj prijetnja opstanku srpskog naroda u BiH i prijetnja nekom novom "Olujom", ali i prljava igra da se skrene pažnja sa neuspjeha u ekonomiji.

 

"Pretnja "republikom BiH" je pretnja srpskom narodu. Ovo je pretnja opstanku srpskog naroda u BiH, jer je jasno da srpski narod tako nešto ne bi prihvatio", izjavio je Anđelković Srni.

On je ukazao da vrh SDA čine ljudi koji su već jednom gurnuli BiH u rat i nasljednici su ratne politike.

Anđelković je objasnio da je deklaracija odraz njihovih želja i namjera unitarizacije BiH, odnosno rat bez kojeg je tako nešto nemoguće, ali je istakao i da su svjesni da to sada ne mogu da urade, jer su se promijenile geopolitičke prilike u svijetu.

Prema njegovim riječima, jasno je da SDA nameće cijelu priču da bi pažnju bošnjačke javnosti skrenuli sa svojih neuspjeha kada je riječ o ekonomiji i poboljšanju života ljudi.

"Namera je da skrenu pažnju sa toga na velike nacionalne teme, iracionalne, ali koje uspevaju da kao magnet privuku ljude. Tako da ovde se radi o prljavoj igri, koja za sada neće dati nikakve, verovatno, velike posledice, ali takvo poigravanje vatrom može da se pokaže kao opasno", smatra Anđelković.

Anđelković je rekao da je deklaracija SDA, koju je inicirao Bakir Izetbegović loša kao i Islamske deklaracije njegovog oca Alije iz 1970. godine, jer obje izazivaju sukobe, mržnju, guraju BiH u ponor, te da je između dva zla teško reći koje je gore.

"U prvom slučaju jasno je da je možda i postojala duboka vera. Ovde ne postoji vera. Ovde se radi o geopolitičkim prevarantima koji koriste te ideje da bi skrenuli pažnju građana sa svojih neuspeha", ocijenio je Anđelković.

Kongres SDA usvojio je sinoć Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim.