VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo16/09/2019

CRNADAK NA KONFERENCIJI U BEČU O ODLAGALIŠTU NA TRGOVSKOJ GORI

 

SARAJEVO, 16. SEPTEMBRA /SRNA/ - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak predvodiće delegaciju BiH na Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju /IAEA/, koja će od danas do 20. septembra biti održana u Beču.

 

Crnadak je najavio da će se na Generalnoj konferenciji obratiti u srijedu, 18. septembra, kada će iznijeti stav BiH da se Hrvatskoj ne može dozvoliti da nuklerani otpad odlaže na lokaciji Trgovska gora na granici sa BiH i da je potrebno naći drugo rješenje.

Na ovaj problem Crnadak je već ukazao na Generalnoj konferenciji IAEA 2015. godine, što je ušlo u evidenciju ove organizacije.

Nakon toga uslijedile su intenzivne aktivnosti institucija BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i lokalnih zajednica u borbi protiv najave Hrvatske da će radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" biti skladišten na samoj granici sa BiH, blizu Novog Grada.

Prema procjenama, odlaganje radioaktivnog otpada direktno bi ugrozilo nekoliko stotina hiljada ljudi u devet opština u slivu rijeke Une.