VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika15/09/2019

DEKLARACIJA REVITALIZUJE HERCEG-BOSNU

 

MOSTAR, 15. SEPTEMBRA /SRNA/ - Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ Mario Karamatić ocijenio je da se Programskom deklaracijom, usvojenom na Kongresu SDA, revitalizuje Hrvatska Republika Herceg-Bosna.

 

Karamatić je rekao da je tzv. "republika BiH" bila prije Dejtona i da je obuhvatala 23 odsto BiH, te podsjetio da su bile i Hrvatska Republika Herceg-Bosna i Republika Srpska.

"Kako će oni organizovati `republiku BiH` na četvrtini teritorije BiH, to je njihov problem", istakao je Karamatić, koji je i predsjednik Hrvatske seljačke stranke /HSS/.

Karamatić je rekao da mu je veoma drago što je SDA prepoznala inicijativu HSS-a o neophodnosti revitalizacije Herceg-Bosne i da su u tom pravcu i donijeli deklaraciju.

On je napomenuo da je deklaracija povratak na preddejtonsko stanje, budući da je neodrživa ovakva organizacija BiH, naknadno devastirana od visokih predstavnika.

"To je ono što mi zagovaramo ima dvije godine. SDA je sada napravila iskorak u tom pravcu i mi im zahvaljujemo", naveo je Karamatić.

On smatra i da je deklaracija SDA spisak želja, ali i da mu je drago što su u toj stranci naveli da će otvoriti vrata za druge narode.

"Tako će SDA postati multietnička stranka, jer će se u njoj nalaziti muslimani Bošnjaci, muslimani Sandžaklije, muslimani Arapi, Šiiti, Suniti, te će tako otvoriti vrata prema Evropi", rekao je Karamatić.