VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 16/09/2019

SREĆNA NOVA 1992. GODINA!

 

Svi koji su je pročitali definitivno su shvatili da bi se u BiH napravljenoj po mjeri deklaracije SDA ugušili u zelenilu čije porijeklo nije ekološke prirode

 

Piše: Nenad TADIĆ

BIJELJINA, 16. SEPTEMBRA /SRNA/ - Bošnjačka politika napravila je pun krug - SDA, udarna pesnica rušenja prijeratne BiH i pomoćnik u rušenju Jugoslavije, vratila se dijelom na pozicije koje je zastupala uoči rata devedesetih godina prošlog vijeka, a dijelom je svojom sadašnjom politikom prevazišla i ratne ciljeve.

Programska deklaracija koja se zalaže za "republiku BiH", sa "velikodušno" ponuđenim regijama po ekonomskom principu i uvođenjem "bosanskog jezika" /koji nije bio među glavnim ciljevima devedesetih/ kao "jedinog" - zacementirala je političko Sarajevo u prošlosti iz koje ga ni politički arheolozi OHR-a ne mogu izvaditi.

U času kada u Federaciji BiH na teritorijama na kojima o bilo čemu odlučuje SDA ni godinu dana poslije opštih izbora nema formirane vlasti - od kantona do federalnog Parlamenta, plus nivo zajedničkih organa u BiH, Bakir Izetbegović trijumfalno najavljuje povratak u neka još gora vremena.

Za takvu političku perverziju Sarajevo nema ni sredstva ni moći, pa je jasno da nije riječ o autohtonim željama "jedinih zaštitnika BiH", već o dozvoli ili nalogu određenih stranih političkih mentora koji ovakvu BiH, državnu utopiju SDA, "hrane i oblače" već skoro tri decenije.

"Sadaka politika", u kojoj strani interesi plaćaju štićeniku stan i hranu /državu/, a on, zauzvrat, poput piromana pali vatru kada mu se to naredi, film je koji gledamo od 1992. godine.

Sve je počelo najavom tih istih centara moći, kroz skupštinski istup glavne tadašnje političke lutke - Alije Izetbegovića, da će "žrtvovati mir za suverenu i cjelovitu BiH".

Kako tada - tako i do sada. Dosljedno i uslužno bošnjačka politika u Sarajevu živi u uvjerenju da će joj stranci ispuniti želje i dati državu po volji. Otuda rezolutno odbijanje razgovora sa Srbima i Hrvatima. Otuda odbijanje da se formira vlast koja im nije po volji.

Sanjajući centralističku državu sa jednim centrom - Sarajevom, jednim jezikom - "bosanskim" i "jednom nacijom sa tri vjere" - bošnjačkom, SDA je iz realne politike otišla u sferu "Diznijevog" crtanog filma, koji bi mogao da se pretvori u tešku dramu.

Ako nas je "suverena i cjelovita BiH" odvela u rat, šta se može očekivati od nastavka takve politike, koja je sada dopunjena "jednim narodom i jednim jezikom" u takvoj državi?

Ko će ugasiti Republiku Srpsku? Ko će Hrvatima reći da postaju nacionalna manjina? Ko će napisati udžbenike na "bosanskom jeziku" i podijeliti ih Srbima i Hrvatima? Ko će ukinuti konstitutivnost i napraviti građansku državu pod političkim minaretom Sarajeva? Možda Bakir Izetbegović i SDA?

Moć sarajevske političke čaršije je skromna, a dometi dosežu do Kozje ćuprije na kraju grada i obronaka Trebevića jer tu vlast ove političke lutkarske mašinerije prestaje, a počinje realnost.

SDA je pred lokalne izbore učvrstila pozicije među "rajom" i vjerskim slojem birača, kojima ništa sem orijentalnih basni i ne treba da bi zaokružili "pravilno" imena na glasačkom listiću - za ostalo bi, valjda, trebalo da se pobrinu mentori koji su prvi pročitali deklaraciju. A, možda joj i utvrdili smjernice?

Uostalom, SDA se ponaša u stilu filozofije svoga utemeljivača - Alije Izetbegovića: "Ujutro mislim da može ovako, a poslije podne da je možda bolje drugačije" ili, prevedeno na "bosanski", "Izjutra more bit` `vako, a poslije podne more bit` `nako". Kako vjetar duva.

Problem SDA je u tome što ova, kako kažu, dugoročno orijentisana deklaracija ili, jednostavnije rečeno - "na dugom štapu", neće toliko potrajati jer, osim Bošnjaka, neće imati ko da je primjenjuje.

Svi koji su je pročitali definitivno su shvatili da bi se u BiH napravljenoj po mjeri deklaracije SDA ugušili u zelenilu čije porijeklo nije ekološke prirode.

Zato se u Republici Srpskoj, između ostalog, grade putevi - za brži izlazak iz orijentalne građanske bajke, koja živi samo na kongresima najveće bošnjačke stranke.