VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo16/09/2019

ŠTO MANjE MOTORNIH VOZILA U SAOBRAĆAJU

 

BANjALUKA, 16. SEPTEMBRA /SRNA/ - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da je ovaj grad jedan od 2.800 u Evropi uključenih u Evropsku sedmicu mobilnosti, koja promoviše što manje motornih vozila u saobraćaju, s ciljem zaštite životne sredine.

 

Slogan ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti je "Krećimo se zajedno", a ovogodišnja kampanja o temi "Sigurno pješačenje i vožnja bicikla" traje od danas do nedjelje, 22. septembra.

Radojičić je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je ideja Sedmice mobilnosti promocija zdravog života, pješačenja, biciklizima i što manje vozila u saobraćaju.

On je rekao da je grad Banjaluka, kao jedan od vidova promocije, pokrenuo automatski sistem iznajmljivanja bicikala "BL-bajk".

"Gradimo biciklističke staze tamo gdje je to moguće i, upravo istočni tranzit, koji danas otvaramo, imaće pješačke i biciklističke staze tako da ćemo dobiti jednu gotovo neprekinutu biciklističku stazu od lijeve obale novog mosta u Obilićevu, pa sve do Trapista", naveo je Radojičić.

Šef gradskog Odsjeka za saobraćaj Slavko Davidović podsjetio je da je Banjaluka lani dobila prestižnu evropsku nagradu za unapređenje urbane mobilnosti "Civitas", kao grad koji je maksimalno sproveo transformaciju u oblasti urbane mobilnosti.

"Priznanje koje smo dobili predstavlja potvrdu da smo na pravom putu i da su aktivnosti koje smo sproveli dobre, te ih nastavljamo i tokom ove godine", rekao je Davidović.

Davidović je rekao da će svakog dana tokom Evropske sedmice mobilnosti od 18.00 do 21.00 čas u glavnoj saobraćajnici u Banjaluci biti obustavljen saobraćaj za motorna vozila, pa će tu biti druženja biciklista, djece i organizovana rolerijada.

On je najavio da će kroz nagradnu igru biti dodijeljeno 10 godišnjih karata za sistem automatskog iznajmljivanja bicikala, a da će u subotu, 21. septembra, biti organizovan piknik na Banj brdu, kada da će "Banj bus" besplatno prevoziti građane do tog izletišta.

Davidović je dodao da će tokom Evropske sedmice mobilnosti biti organizovane biciklijada i tombola.

On je naveo da će Gradska uprava sa Savezom opština i gradova Republike Srpske u Banjaluci ugostiti predstavnike jedinica lokanih samouprava iz BiH, kada će biti organizovan okrugli sto na kojem će biti predstavljene preventivne aktivnosti Banjaluke.

"Nastojaćemo da napravimo što kvalitetniju životnu sredinu u Banjaluci", poručio je Davidović.