VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo16/09/2019

PLAN ZA FORMIRANjE JEDINICE ZA HITNO SPASAVANjE NA VODI

 

BIJELJINA, 16. SEPTEMBRA /SRNA/ - Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović najavio je tokom današnje posjete Bijeljini formiranje jedinice za hitno spasavanje na vodi koja bi bila partner ovakvim jedinicama u susjednoj Srbiji i Hrvatskoj.

 

"Republička uprava Civilne zaštite u Republici Srpskoj može spremno dočekati svaki izazov i potencijalni rizik, a u planu razvoja je formiranje jedinice za hitne intervencije na vodi koja bi imala od 12 do 24 pripadnika i sjedište u Bijeljini, gdje je najviše izražen rizik od poplava", rekao je Novitović.

On je dodao da bi ta jedinica prva intervenisala u slučaju potrebe i kasnije procjenjivala i koordinisala djelovanje s ciljem zaštite ljudi i materijalnih dobara.

"Bijeljina svojim primjerom i iskustvom u djelovanju Civilne zaštite prednjači u Republici Srpskoj i ta iskustva treba koristiti i podijeliti sa ostalim lokalnim zajednicama, pogotovo u slivu Drine i Save, gdje je veliki potencijalni rizik od poplava", naveo je Novitović.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem dogovorena je zajednička obuka pripadnika Civilne zaštite, kao i zajedničko apliciranje prema drugim institucijama u Republici Srpskoj i BiH i partnerima, navodeći kao primjer uređenje alternativnog puta na savskom nasipu u Semberiji.

Novitović je rekao novinarima da će pozvati nadležne da na izgradnji i uređenju tog puta budu angažovani i pripadnici Oružanih snaga BiH, koji su ranijim angažmanom u Foči pokazali da imaju kapacitet za to.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je, nakon razgovora sa Novitovićem i timom njegovih saradnika, da su iskustva iz poplava 2014. godine ukazala na potrebu stalnog jačanja Civilne zaštite.

On je rekao da Bijeljina ima dobro organizovanu i opremljenu Civilnu zaštitu, ali da je neophodno njeno jačanje.