VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo19/09/2019

ŠTRAJK PROSVJETNIH RADNIKA U BIHAĆU

 

SARAJEVO, 19. SEPTEMBRA /SRNA/ - Prosvjetni radnici Unsko-sanskog kantona /USK/ danas će protestovati u Bihaću zbog neispunjavanja zahtjeva koje su postavili vlastima.

 

Štrajk će početi u 16.00 časova na Gradskom trgu, jer dvodnevni pregovori nisu urodili plodom, prenosi portal "Kliks".

Iz Sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja USK, čiji su članovi u generalnom štrajku tri sedmice, rekli su da im kantonalna Vlada nudi isti sporazum koji su već ranije odbili.

Od svih zahtjeva koji se odnose i na učenike, prosvjetni radnici su prihvatili samo jedan - osnovicu 302, odnosno da budu izjednačeni sa ostalim budžetskim korisnicima.

Radnici su razočarani odnosom Vlade jer je pred sudom pokrenula nekoliko postupaka i najavila podnošenje krivične prijave protiv predsjednika Sindikata osnovnog vaspitanja i obrazovanja USK Zehre Hadžić zbog organizovanja generalnog štrajka.

Opštinski sud u Bihaću donio je rješenje kojim se prosvjetnim radnicima u osnovnom i srednjem obrazovanju naređuje da obustave štrajk.

Iz oba sindikata najavili su kontrapoteze i krivične prijave protiv Vlade, te su se žalili i visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku na pritisak koji trpe zbog štrajka, kao i na nepoštovanje zakona i ugovora.

U Vladi USK danas će biti nastavljeni pregovori, a roditelji se nadaju da će doći do dogovora, te da će njihova djeca krenuti u školu.