VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo19/09/2019

MAGDALENA ĐORĐEVIĆ ČLAN EVROPSKE AKADEMIJE NAUKA MLADIH

 

BEOGRAD, 19. SEPTEMBRA /SRNA/ - Srpska naučnica Magdalena Đorđević sa Instituta za fiziku u Beogradu izabrana je za člana Evropske akademije nauka mladih i tako postala dio mreže najizvrsnijih aktivnih istraživalaca na kontinentu.

 

Na sajtu beogradskog Instituta za fiziku navodi se da Magdalena Đorđević, zajedno sa istraživačima koji čine njen tim, proučava kvark-gluonsku plazmu, koja se smatra jednim od najstarijih stanja u Univerzumu.

Njeno postojanje eksperimentalno je dokazano prije desetak godina, od kada je u žiži naučnog interesovanja.

Ovo stanje materije, opisano u kvantnoj hromodinamici, postoji samo na izuzetno visokoj temperaturi i pristiscima.

Nakon izuzetno uspješne karijere na američkim univerzitetima, Đorđevićeva se vratila na Institut za fiziku, ali pritom nije promijenila svoju oblast istraživanja, niti svoja interesovanja.

Zato je krajem 2016. godine dobila prestižni ERC grant za istraživanje kvark- gluonske plazme i time postala druga dobitnica ERC granta u Srbiji.

Zvanični prijem novih članova u Evropsku akademiju nauka mladih, među kojima je i Magdalena Đordević, biće održan u oktobru na godišnjem zasjedanju u Barseloni.

Osim ERC granta, Magdalena Đordević nedavno je dospjela u medijsku žižu i zbog velike citiranosti radova.

Beogradski mediji su objavili listu domaćih istraživača koji se pojavljuju u istraživanju Stenford univerziteta o 100.000 najuticajnijih naučnika na svijetu.

Uz druge beogradske istraživače, među kojima ima i fizičara, Đorđevićeva se pojavljuje u obje liste koje prate ovaj rad.

Evropska akademija nauka mladih osnovana je 2012. godine s ciljem da doprinese naučnoj razmjeni među zemljama EU i pridruženim članicama.

Njeni članovi su stručnjaci i lideri u oblastima kojima se bave, a s obzirom da su akademici uglavnom ljudi stariji od 50 godina, ova organizacija okuplja mlade naučnike kako bi naglasila pogled novih generacija na budućnost nauke.