VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika20/09/2019

SDA BILA OHRABRENA DA DONESE DEKLARACIJU

 

BANjALUKA, 20. SEPTEMBRA /SRNA/ - Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović ocijenila je da je SDA bila ohrabrena da donese deklaraciju i izjavama stranih zvaničnika koji kažu da Dejtonski sporazum nije zakovana formula, kao i da se ne sankcioniše antidejtonsko djelovanje.

 

Ona je istakla da uvijek postoji kopča između onog što rade sarajevski političari sa pojedinim inostranim centrima moći.

Cvijanovićeva je ukazala i na apsurdnu situaciju gdje se antidejtonski ocjenjuje to što predsjednik SNSD-a Milorad Dodik promoviše vraćanje na izvorni Dejton, dok se kao antidejtonsko ne ocjenjuje to što neko predlaže deklaraciju koja govori o regijama umjesto entiteta, želi da ukine etnicitet i da napravi neko jedinstveno biće koje ne može da postoji, jer je vještačko, te da se pravi "republika BiH".

Cvijanovićeva je navela da je preneražena rječnikom u "nazovi osudama" koje su strani zvaničnici izrekli povodom te deklaracije, navodeći primjer da se kaže da su "tužni što neko veliča ratne zločince", a kada reaguju na Republiku Srpsku tu koriste rječnik tipa "najoštrije osuđujemo", "osuđujemo ovo", prijetnje "biće ovo", "vidjećete".

Ona je sinoć za prnjavorsku televiziju "K3" rekla da je to neizbalansiran pristup i savrstavanje na jednu stranu koji će koštati ovu zemlju jer doprinosi izgradnji nepovjerenja.

Prema njenim riječima, deklaracijom SDA nastoji se promovisati koncept jednog naroda, koji ovdje ne može zaživjeti, jer svako nastoji zadržati svoj identitet i svoje nacionalno biće.

"Deklaracija SDA je dobila našu pažnju, mi ne zaboravljamo, već studiozno pamtimo šta ko radi i pripremamo svoj odgovor", dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, obaveza je i pokazati to da je deklaracija SDA nastavak deklaracije Alije Izetbegovića iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

"Pitajte ljude iz drugih političkih struktura zašto to ne prepoznaju. Ja prepoznajem matricu po kojoj se ovdje stvari dešavaju i moja je obaveza kao političara i da nisam predsjednik Srpske da o tome upoznam građane. Moja obaveza je da zaštitim ono što je ustavna postavka Republike Srpske", rekla je Cvijanovićeva, koja je predsjednik Srpske.

Ona je dodala da i deklaracija ne predstavlja nikakav inat, već politiku po principu "može nam se", jer šta god da urade, tražiće zaštitu međunarodne zajednice.

Cvijanovićeva je istakla da je veoma teško živjeti zajedno ako se drugom negira sve njegovo, a ono što je uradila SDA tim dokumentom udar je na suživot.

"Ono što je pitanje nečeg ličnog, ili pitanje nacionalnog identiteta treba da se poštuje. Nikada mi ne bi padalo na pamet da nekom drugom ko živi u Federaciji BiH /FBiH/ ili bilo kom drugom prostoru nešto negiram", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je postavila i pitanje ako neko želi da pokaže da država pripada samo njemu, kako će se onda ostali osjećati u toj državi.

Cvijanovićeva je zaključila da je ovo vrijeme kada treba imati jedinstvo i da svaka politika koja to ne prepoznaje plaća cijenu i nije podržana od naroda.

Govoreći o zaključcima koje je u srijedu, 18. septembra, usvojio Glavni odbor SNSD-a, ona je navela da ne zna koliko će oni biti prihvaćeni od drugih političkih subjekata, ali da su oni veoma značajni za SNSD kao hodogram za aktivnosti koje treba da sprovede u okviru politike zbog koje je dobila povjerenje građana.

Cvijanovićeva, koja je reizabrana za potpredsjednika SNSD-a, rekla je da je ova partija uradila programe kako bi se sprovodile politike zbog kojih je dobila podršku građana, koje neće iznevjeriti.

"Osim toga, želimo poslati poruku da imamo zaštićenu Republiku, koja uživa sva svoja puna prava, na osnovu činjenice da je ona prepoznata Dejtonskim sporazumom, da ima svoje mjesto u Ustavu i da mora da bude zaštićena njena sposobnost da obezbijedi predstavljanje u skladu sa Ustavom", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula i da je u zaključcima sa razlogom ocijenjeno da je angažman međunarodne zajednice kontraproduktivan.

"Umjesto da nam pomogne da u BiH budemo što veći partneri jedni sa drugima oni nas udaljuju jedne od drugih, jer ako favorizujete jednog, a drugog stalno želite proglasiti krivcem, onda je to favorizovanje jednog, a maltretiranje drugog naroda", rekla je Cvijanovićeva.

Ocijenivši da je BiH daleko od EU, Cvijanovićeva je navela da je razlog za to, između ostalog, nesposobnost vlasti u BiH da se bavi bitnim pitanjima.

"Trebalo je samo formirati novu vlast pa da se krene raditi na Mišljenju Evropske komisije, kako bismo mogli napredovati ka dobijanju kandidatskog statusa, ali je bošnjačka politika to blokirala i drži to u zamrznutom statusu", rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da BiH treba kretanje ka EU, kako bi se uradile dobre stvari za građane, uvela nova praksa, standardizovali određeni procesi, te da društvo bude modernizovano i da radi na jačanju privrede.

"Pričamo o izazovima koji nisu samo politički. Jedan od suštinskih temelja u EU je da omogućite konkurentnost vaših privrednih subjekata na tržištu koje više nije skučeno, nego će biti jedinstveno i morate da budete sposobni da izdržite konkurenciju na takvom tržištu", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je kao predsjednik Republike zadovoljna radom Vlade, te da ima dobru komunikaciju sa premijerom, skupštinskim rukovodstom, te srpskim članom Predsjedništva BiH.

"Nemamo potrebu da razgovaramo o dnevnim stvarima, ali smo uključeni i razgovaramo o svim značajnim pitanjima", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala i da je situacija u SNSD odlična, te da je napravljena osnova da stranka spremno uđe u narednu godinu, koja je i izborna.

"Imamo veliki Glavni odbor koji će na terenu omogućiti da budemo vidljivi i da objasnimo ljudima određene stvari. Rezultati tako velike partije su sigurno vidljivi", rekla je Cvijanovićeva.

Kad je riječ o vladajućoj koaliciji, ona smatra da očekivani rezultat drži stranke koje su u njoj na okupu, te da je to jedan od najvažnijih uslova, kako bi koalicija i opstala.