VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo20/09/2019

OTVOREN VOJVOĐANSKI SALON - ČUVAR KULTURNOG NASLJEĐA

 

NOVI SAD, 20. SEPTEMBRA /SRNA/ - Vojvođanski salon, čiji je cilj očuvanje kulturnog nasljeđa i promocija stvaralaštva žena i mladih u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, otvoren je danas u zgradi Pokrajinske vlade u Novom Sadu.

 

Postavka u Salonu pripremljena je po konceptu koji kroz tradicionalne tehnike i floralne motive predstavlja etnološko nasljeđe Vojvodine.

Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović izrazila je zadovoljstvo što se Pokrajinska vlada priključila inicijativi čiji je cilj zapošljavanje najmanje 1.000 žena sa sela koje su i najugroženije u ekonomskom smislu.

"Putem ove inicijative do sada smo uposlili više od 600 žena. Na ovaj način ne samo da čuvamo naše vrednosti i nasleđe, koje ponosno pokazujemo svetu, već pomažemo ženama da se zaposle i ekonomski osnaže", rekla je Mihajlovićeva, koja je i i predsjednik Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je Vojvođanski salon otvoren na dan na koji se obilježava 80 godina od izgradnje zgrade Pokrajinske vlade.

"Na ovaj jubilej otvorili smo Salon kao deo jedne velike uspešne zajedničke inicijative koju su pomogle i lokalne samouprave. Ovo je inicijativa podsticanja i promocije vrednosti koje naše žene stvaraju", rekao je Mirović.

Mirović je ocijenio da je Salon važan za očuvanje vojvođanskih sela i ruralnih sredina, jer se otkupljivanjem izloženih proizvoda pomaže njihov razvoj i očuvanje nasljeđa.

Izvršni direktor Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj /NALED/ Violeta Jovanović je na ceremoniji otvaranja rekla da Vojvođanski salon šalje važnu poruku o očuvanju kulturnog nasljeđa, koje je dio identiteta, ali i multikulturalnosti i tolerancije.

Otvaranju Vojvođanskog salona prisustvovale su i predstavnice zanatskih udruženja koje su izradile eksponate, direktor Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović i gradonačelnik Sombora Dušanka Golubović.