VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo20/09/2019

OSUDA GOVORA MRŽNjE NOVINARKE GORDANE KATANE

 

BANjALUKA, 20. SEPTEMBRA /SRNA/ - Udruženje novinara Republike Srpske oštro je osudilo pogrdne riječi koje je novinarka sarajevskog "Oslobođenja" Gordana Katana uputila narodnom poslaniku Srđanu Mazalici, te pozvalo novinarska udruženja i redakcije da učine isto i da se ograde od ovakvog govora mržnje.

 

"Pozivanje na `zabranu razmnožavanja` bilo kome je retorika iz mračne prošlosti koja je davno pobijeđena u antifašističkoj borbi tokom Drugog svjetskog rata", navodi se u saopštenju.

Udruženje novinara Republike Srpske smatra nedopustivim da se u 21. vijeku na takav način obraća neistomišljenicima u javnom prostoru, a pogotovo jer to čini neko ko je proglašavan borcem za slobodu govora i aktivistom za ljudska prava.

"Ovo nije prvi put da Gordana Katana, u najmanju ruku neprimjerenim rječnikom za javnost, napada one čiji joj se stavovi ne dopadaju. Pritom, ona neštedimice druge proglašava `fašistima`, te se postavlja u poziciju ocjenjivača nečijeg profesionalizma, moralnosti i objektivnog izvještavanja", ističe se u saopštenju.

Udruženje novinara Republike Srpske napominje da je podsticanje i nagovaranje na samoubistvo krivično djelo.

"Katana je članica Udruženja `BH novinari`, Kluba novinara Banjaluka, te saradnik mnogih organizacija i medija koji se u svojim statutima i programima zalažu za borbu protiv ovakvih negativnih pojava, te od njih očekujemo adekvatnu sankciju", navodi se u saopštenju.

Udruženje novinara Republike Srpske poziva Katanu da se javno izvini poslaniku Mazalici i cjelokupnoj javnosti, a one koji ne osude ovakvo ponašanje, te nastave sa selektivnim pristupom, osuđujući napade u javnosti prema tome ko je napadač, obavještava "da više nikada ne mogu istupati kao savjest zajednice, a pogotovo u ime novinara".

Katana je iznijela stav da poslanik SNSD-a Srđan Mazalica, kako ona kaže, "treba da se ubije i planetu spasi od mogućnosti da se razmnožava".