VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 27/09/2019

NOVI SJAJ HRAMA SVETOG VELIKOMUČENIKA GEORGIJA

 

Hram Svetog velikomučenika Georgija smješten u samom "srcu" Prnjavora predstavlja najdragocjeniji biser pravoslavnog naroda ovoga kraja, a u njemu je smješten i administrativni centar arhijerejskog namjesništva prnjavorskog.

 

PRIREDILA: Tamara STOJANOVIĆ

PRNjAVOR, 27. SEPTEMBRA /SRNA/ - Višegodišnji radovi na vanjskom i unutrašnjem uređenju Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru završeni su, a u nedjelju, 29. septembra, u obnovljenom hramu biće upriličena molitvena svečanost koju će predvoditi Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem uz sasluženje više sveštenika i đakona.

U Prnjavoru će molitvom i narodnim saborovanjem biti obilježeno nekoliko značajnih jubileja - 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, 190 godina od izgradnje prvog hrama u Prnjavoru, 185 godina od ustanovljenja parohije prnjavorske i 130 godina od posljednje obnove Hrama Svetog velikomučenika Georgija.

Arhijerejski namjesnik prnjavorski Duško Drinić rekao je Srni da je prvi hram u novijoj istoriji u prnjavorskoj parohiji podignut 1829. godine, dok je parohija osnovana pet godina kasnije.

"Zasluge za osnivanje parohije prnjavorske pripadaju svešteniku Maksimu Opačiću, koji je u to vrijeme službovao u parohiji palačkovačkoj. On je 1829. godine došao u Prnjavor, podigao prvu crkvu, u narodu poznatu kao crkva ćelija. Tada je bila bezimena, da bi poslije 30 godina nakon njenog uređenja bila posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice", priča protonamjesnik Drinić.

Prva pravoslavna crkva u Prnjavoru koja se nalazila u neposrednoj blizini sadašnjeg hrama zadržala se sve do 1923. godine, kada je zbog dotrajalosti srušena. U crkvenim spisima je navedeno da je tada u prnjavorskoj parohiji bilo samo 100 domaćinstava.

Radovi na izgradnji hrama Svetog velikomučenika Georgija započeti su 1884. godine.

"Crkva je trebala da se počne graditi još 1864. godine, postojao je projekat, ali kako smo pronašli u ljetopisu u julu te godine Prnjavor je zadesio požar velikih razmjera, narod je mnogo postradao, osiromašio i nije se moglo pristupiti gradnji novog, većeg svetog hrama", pojašnjava protonamjesnik Drinić.

Hram je završen za samo četiri godine, a 18. septembra 1888. godine upriličen je molitveni čin osvećenja koji je predvodio mitropolit dabrobosanski Georgije Nikolajević.

Tokom Drugog svjetskog rata Nijemci su crkvu koristili kao magacin za oružje i municiju zbog čega je pretrpjela znatna oštećenja, koja su po okončanju ratnog perioda prilozima vjernika sanirana. Godine 1988. na stotu godišnjicu od osveštanja hram je djelimično saniran, a 2012. godine počela je posljednja i najveća sanacija.

Glavni problem predstavljala je vlaga koja je oslabila zidove hrama, zbog čega je prvo postavljena hidroizolacija, nakon čega su trebale oko 2,5 godine prirodnog sušenja zidova da bi se moglo nastaviti sa radovima. Određene pripreme obavljene su 2015. godine i pristupilo se obnovi hrama.

U protekle četiri godine na hramu su ojačani temelji, postavljene nove grede, napravljen betonski svod čime je crkva dobila na akustičnosti, na krovu je postavljen bakarni lim, uređen enterijer.

Restauriran je i hramovni ikonostas koji datira još iz 1888. godine, a u narednom periodu trebala bi biti obnovljena i ograda oko porte hrama, za čije su postavljanje 1930. godine prilog darivali su Stevo i Jovanka Ostojić.

"Radosni smo što smo dočekali da možemo obnoviti naš hram i predati ga na upotrebu vjerujućem narodu i generacijama koje dolaze", poručio je arhijerejski namjesnik prnjavorski.

Od ustanovljenja parohije do danas u crkvi u Prnjavoru prije protonamjesnika Drinića službovalo je sedam sveštenika.

Veliki pečat ostavili su sveštenici iz porodice Opačić, prije svega sveštenik Maksim, koji se nakon smrti supruge zamonašio i uzeo svešteno ime Melentije, potom njegov sin Jakov i unuk Luka. Opačići su u ovoj parohiji službovali punih 70 godina. Poslije njih u službu je došao sveštenik Jovo Jovanović, potom Mirko Obradović, Vinko Topić i Rade Savičić.