VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 07/10/2019

SVETKOVINA KESTENA - VRIJEME OPUŠTANjA I DRUŽENjA

 

Kesten bi trebalo da bude brend Kostajnice, a u cijelu priču trebalo bi da uključi i Ministarstvo poljoprivrede Srpske

 

Priredila: Marija ADAMOVIĆ

KOSTAJNICA, 7. OKTOBRA /SRNA/ - Tradicionalna kostajnička manifestacija Kestenijada okupila je veliki broja građana Kostajnice i susjednih opština i gradova, jer ova trodnevna svetkovina kestena vrijeme za opuštanje i druženje.

Direktor Turističke organizacije opštine Kostajnica Branka Kukrika ističe za Srnu da su Kostajničani i njihovi gosti, osim u nadmetanju u pripremi paprikaša, uživali i u degustaciji kestena i slatkih i slanih jela kostajničkog kraja.

Održana je prodajna izložba suvenira, ručnih radova i meda, a 65 ekipa se takmičilo u kuvanju paprikaša. Tu je bila i slatka kesten kuća u kojoj su se mogla vidjeti i degustirati tradicionalna jela kostajničkog kraja i kolači od kestena.

Kukrika napominje da je "Kestenijada" turističko-privredno-kulturna manifestacija čiji je cilj unapređenje turističke ponude opštine Kostajnica kroz afirmaciju kestena, koji je karakterističan za ovaj kraj i koji je zdrav i gotov prirodni proizvod.

Načelnik opštine Drago Bundalo navodi da se ove godine Kestenijada održala 23. put i da je najposjećenija do sada.

"Kostajnica je poznata po kestenu, a `Kestenijada` je prilika da se narod opusti, uživa, da jede kesten, kuva paprikaš - i sve je besplatno. Postalo tijesno u centru grada i razmišljamo da ubuduće zatvorimo za saobraćaj još jednu ulicu, jer je velika zainteresovanost ljudi za ovu našu manifestaciju“, naglašava Bundalo.

On smatra da bi kesten trebalo da bude brend Kostajnice, ali bi u cijelu priču trebalo da uključi i Ministarstvo poljoprivrede Srpske.

"Prvo bi trebalo da se sačuva kesten, jer često dolazi do sječe kestena koji je najzdraviji i koji može da daje puni rod, tako da treba prvo sačuvati stablo, a onda od ploda praviti brend i prerađivati ga. Za kesten postoji ogroman interes zemalja kao što su Turska i Izrael", napominje Bundalo.

U Kostajnici je za vrijeme "Kestenijade" ispečeno i podijeljeno ukupno dvije tone kestena.

Husein Ičanović iz Bužima već godinama dolazi na "Kestenijadu" sa svojim improvizovanim strojem koji peče i odmah guli kesten.

"Osjećam da je ovo moja `Kestenijada`, svi smo tu, družimo se i svima nam je lijepo" , navodi Husein.

Osim pečenog kestena, kostajničkim ulicama širio se i miris paprikaša, a ove godine u takmičenju u pripremi paprikaša učestvovalo je čak 65 ekipa.

Majstor jedne od ekipa Dejan Stijak kaže da se dobar paprikaš kuva od teletine ili junetine od pet do šest sati, dok za samu pripremu – sjeckanje luka i mesa, te pacanje mesa - treba još sat i po.

Da bi gurmanska nepca bila u potpunosti zadovoljna, uz paprikaš i kesten danas posjetioci su se mogli zasladiti i tradicionalnim jelima kostajničkog kraja, među kojima su bili kolači od kestena.

Jelena Kovačević kaže za Srnu da je ovaj kolač tradicionalna poslastica kostajničkog kraja.

Sva ta kulinarska" čuda" bila su upotpunjena "ojkačom", folklorom, tamburašima, etno izložbama, uličnim sajmom knjige, pozorišnim predstavama i ostalim sadržajima kako bi svaki posjetilac pronašao nešto za sebe i otišao iz Kostajnice sa lijepim utiscima.

ISPEČENE DVIJE TONE KESTENA

Ova turističko-privredno-kulturna manifestacija završena je proglašenjem pobjednika takmičenja u kuvanju paprikaša u kome je učestvovalo 65 ekipa, a najbolja je bila ekipa Doma zdravlja "Kozma i Damjan" iz Kozarske Dubice.

Na takmičenju "Kotlić Kestenijade" učestvovale su ekipe iz Kostajnice, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Gradiške, dvije iz Srbije i jedna iz Hrvatske.

Najboljoj ekipi nagradu od 100 KM i pehar sinoć je uručio ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Kukrika je rekla Srni da je, prema ocjeni žirija, drugo mjesto i 80 KM pripalo ekipi "Kajak" iz Kostajnice, dok je treće osvojila ekipa Osnovne škole "Petar Mećava" iz Kostajnice koja je dobila 50 KM. Nagradu za najuređeniji sto osvojila je ekipa "Mala stanica" iz Prijedora.

Opština Kostajnica je za takmičare koji su pripremali paprikaš, a zatim ga podijelili sa posjetiocima, obezbijedila 130 kilograma mesa, kaže ona, dok je za tri dana, koliko je trajala "Kestenijada", za besplatnu degustaciju ispečeno dvije tone kestena koji je, takođe, obezbijedila opština.

Organizator manifestacije je opštinska Turistička organizacija, a generalni pokrovitelj opština Kostajnica.