VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura09/10/2019

OTVARANjE IZLOŽBE "OSAM VEKOVA UMETNOSTI"

 

BEOGRAD, 9. OKTOBRA /SRNA/ - U Beogradu će danas biti otvorena izložba "Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve /SPC/" čiju postavku čine umjetničko-duhovno-kulturni predmeti od 13. do 20. vijeka, koji dolaze sa svih prostora na kojima su pravoslavni Srbi živjeli.

 

Osim toga, biće izloženo 135 rukopisnih knjiga iz bogatog fundusa koji postoji u riznicama SPC, kao i rukopisne knjige od 12. do 13. vijeka na pergamentu.

Jedinstvenu galeriju srpskog ikonopisa od 14. do 20. vijeka na ovoj izložbi čine ikone iz riznica Visokih Dečana, Pećke patrijaršije i crkava u Prizrenu kao i prve srpske štampane knjige - Cetinjski oktoih i Beogradsko četvorojevanđelje.

Izložba, koja je organizovana povodom osam vijekova od autokefalnosti SPC, biće otovrena u Muzeju SPC u u 18.00 časova.

U okviru obilježavanja jubileja sinoć je u beogradskom Centru "Sava" održana svečana akademija pod nazivom "Zavet Svetom Savi".

Arhimandrit Sava, tadašnji iguman manastira Hilandar, izdejstvovao je 1219. godine autokefalnost SPC kod nikejskog cara Teodora Prvog Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla Prvog Haritopula.

Samostalnost SPC proglašena je 14. septembra 1219. godine, a za sjedište prve arhiepiskopije izabran je manastir Žiča, zadužbina Stefana Prvovjenčanog, prvog kralja iz dinastije Nemanjića.

Zvanično obilježavanje osam vijekova od samostalnosti SPC počelo je u nedjelju, 6. oktobra u Manastiru Žiča, gdje je Svetu arhijerejsku liturgiju služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Osam vijekova autokefalnosti SPC se obilježava i na drugim prostorima gdje žive pravoslavni Srbi, gotovo na svim kontinentima - u Americi, Australiji, Novom Zelendu, u zapadnoj Evropi...