VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet09/10/2019

ORSON VELS - FILMOFIL, MAĐIONIČAR, TOREADOR, "ČETNIK"....

 

BIJELJINA, 9. OKTOBRA /SRNA/ - Orson Vels, autor "Građanina Kejna", najboljeg američkog filma u 20. vijeku, glumac, režiser, radio-urednik, toreador, ljevičar i ženskaroš, preminuo je 10. oktobra 1985. godine.

 

VIRTUOZNI GRAĐANIN KEJN

Njegov prvi i ujedno najbolji film "Građanin Kejn", djelo virtuozne izražajne snage i originalnosti, tehničkih novina i novog načina montaže - jedno je od najboljih filmskih ostvarenja u istoriji kinematografije.

Vels je 1971. dobio "Oskara" za životno djelo. Njegovi ostali filmovi, u kojima se pojavljivao kao režiser i glumac, izazivali su veliku pažnju i imali brojnu publiku:

"Veličanstveni Ambersonovi", "Dama iz Šangaja", "Magbet", "Otelo", "Zrno zla", "Gospodin Arkaden", "Proces", "Ponoćna zvona", "Istine i laži", "Sirotica iz Lovuda", "Treći čovjek", "Hotel `Internacional`"...

KAKO SU "MARSOVCI" ZAUZELI ČIKAGO

Tridesetog oktobra 1938. godine Orson Vels, tada mladi glumac i režiser još nepoznat svjetskoj javnosti, čitao je i režirao radio-dramu koja mu umalo nije uništila karijeru.

Orson je uspio da ubijedi milione Amerikanaca da su Zemlju napali vanzemaljci. U to doba radio je bio osnovno sredstvo javnog informisanja. Tada dvadesettrogodišnji Orson dobio je priliku da uoči "Noći vještica" čita radio-dramu zasnovanu na knjizi Herberta Džordža Velsa "Rat svjetova".

Vels je neočekivano prenosio navodnu invaziju vanzemaljaca i tvrdio da se "čuju eksplozije sa Marsa". U program se uključio još jedan reporter, koji je prenio da je vidio Marsovca kako izlazi iz čelične letjelice.

U nastavku programa Vels je saopštio šokiranim Amerikancima da vanzemaljci "naoružani do zuba" eliminisali više od sedam hiljada pripadnika policije, kao i da sprovode nasilje u Čikagu i Sent Luisu...Nakon opšte histerije, jedva je ubijedio slušaoce - da se šalio.

Bio je to najveći medijski gaf tog doba u SAD.

TOREADOR, MAĐIONIČAR I TITOV PRIJATELJ

Vels je bio svestran. Zaljubio se u borbe s bikovima i postao toreador, osvajao je žene i pozorišta, te se na kraju skrasio u Njujorku, gdje je kao pozorišna i radio-zvijezda vladao gradom i Amerikom, uživajući usput u društvu brodvejskih plesačica, koje su bile ljubavnice gangstera.

Orson Vels nije imao političke veze, ali je bio moćan zbog talenta, šarma i magije, koju je, kao doživotni član Svjetske asocijacije mađioničara, volio i praktikovao još od djetinjstva.

Bio je priznat i slavljen u Evropi i svijetu, lutao je po hotelima u raznim zemljama, družeći se s moćnim ljudima poput Reze Šaha Pahlavija i jugoslovenskog komunističkog lidera Josipa Broza Tita. Ostavljao je za sobom nedovršene filmove i neplaćene hotelske račune.

Posebno je cijenio srpskog i eks-jugoslovenskog glumca Pavla Vuisića, od koga je dobio šubaru, tokom snimanja filma "Bitka na Neretvi", od koje se nije odvajao.

"KOMUNISTA" KOJI JE IGRAO ČETNIKA

Orson Vels je po dosijeu FBI "žigosan" kao komunista još 1945. godine. Kada je 1969. stigao u Jugoslaviju, na snimanje filma "Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića u kome je igrao četnika, upoznao je Tita.

Posebno je hvalio Tita i nazivao ga "posljednjim velikanom među velikim ljudima tog doba". Sve to bilo je sumnjivo američkim službama bezbjednosti, koje su ga osumnjičile da je ljevičar.

Svoj posljednji nastup Orson Vels imao je u animiranom filmu "Transformersi", početkom osamdesetih godina prošlog vijeka. Preminuo je ubrzo nakon nastupa u tom filmu u 70. godini.