VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura09/10/2019

NjEMAČKI KVARTET SUTRA OTVARA "JESENjU SONATU" U BANSKOM DVORU

 

BANjALUKA, 9. OKTOBRA /SRNA/ - Drugi Internacionalni muzički festival "Jesenja sonata" biće otvoren sutra u Banjaluci i trajaće do 14. oktobra, a ugostiće neka od najznačajnijih imena umjetničke muzike današnjice.

 

Festival će obuhvatiti pet cjelovečernjih koncerata istaknutih muzičkih umjetnika koji će biti održani u velikoj Koncertnoj dvorani Banskog dvora sa početkom u 20.00 časova.

"Jesenju sonatu" će otvoriti renomirani "Henšel kvartet" iz Njemačke - jedan od najuglednijih gudačkih kvarteta današnjice koji će imati cjelovečernji koncert.

Drugog dana festivala, u petak, 11. oktobra, predstaviće se renomirana domaća umjetnica koja je postigla zapažene rezultate na svjetskoj sceni - violinistkinja Jovana Raljić iz Banjaluke i njen gost, istaknuti pijanista i klavirski pedagog sa adresama u Austriji i Iranu Hafez Babašahi.

U subotu, 12. oktobra, biće održan koncert izuzetnog trija koji čine Edin Karamazov /lauta/, Dani Bošnjak /flauta/ i Aleksandar Milošev /violina/.

Četvrti dan festivala biće posvećen violončelu i klaviru, a u goste dolaze solisti sa Akademije u Novom Sadu - violončelista Marko Miletić i pijanista Mihajlo Zurković.

Zavjesu na drugi Internacionalni muzički festival "Jesenja sonata" spustiće čuvena italijanska pijanistkinja Eliza Tomelini - prva žena pijanista koja je izvela prvu verziju Listovih transcendentalih koncertnih etida iz 1838. godine u autentičnom izvođenju.

Direktor Kulturnog centra Banski dvor Mladen Matović rekao je ranije da ova ustanova kulture nastavlja sa praksom organizovanja reprezentativnih kulturnih sadržaja u vlastitoj produkciji.

"Ovaj festival je već nakon prvog izdanja snažno odjeknuo u regionalnim okvirima i dobio izuzetno pozitivne recenzije stručne kritike. Koncerti su bili maksimalno posjećeni, te je svima nama u Banskom dvoru dao svojevrstan vjetar u leđa i pokazatelj da smo na pravom putu", istakao je Matović.

Pokrovitelji "Jesenje sonate" su grad Banjaluka, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, dok je banka partner Kulturnog centra Banski dvor - Adiko banka.