VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika09/10/2019

TEŠKA BORBA DA KOSOVO NE POSTANE ČLAN INTERPOLA

 

BEOGRAD, 9. OKTOBRA /SRNA/ - Delegacija Srbije na Generalnoj skupštini Interpola u Čileu boriće se do posljednjeg trenutka da takozvano Kosovo, koje je pozvano da prisustvuje kao posmatrač, ne postane član ove policijske agencije, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

 

On smatra da su priče o tome da Priština ove godine neće ni pokušati da postane članica Interpola bile samo igra.

Stefanović je rekao da će na zasjedanju Generalne skupštine Interpola u oktobru u Čileu ukazati na to da ne postoje ni policijski, ni politički, ni pravni razlozi da takozvano Kosovo bude primljeno u tu organizaciju.

"Nećemo da dozvolimo da zasedanje Generalne skupštine Interpola prođe bez naše borbe. Ja ću predvoditi našu delegaciju i otići ćemo i ranije kako bismo razgovarali sa velikim brojem ministara unutrašnjih poslova koji suštinski odlučuju o glasanju", rekao je Stefanović za TV "Prva".

On je dodao da Srbija temeljno radi sa partnerima na sprečavanju prijema takozvanog Kosova u ovu policijsku organizaciju, ali i sa zemljama koje su na prethodnom zasjedanju radile protiv interesa Srbije.

"Hoćemo da ih uverimo da ne postoje ni policijski, ni politički, ni pravni razlozi za prijem takozvanog Kosova u Interpol, da ne možemo na taj način da narušavamo integritet Interpola i da bi to nanelo štetu ugledu te policijske organizacije", rekao je Stefanović.

On je ocijenio da će borba biti izuzetno teška, jer nije riječ samo o Prištini, već i svjetskim silama koje su priznale nezavisnost samoproglašenog Kosova i koje zajedno sa Prištinom lobiraju za prijem u Interpol.

"Oni žele da privremene prištinske institucije budu primljene u što više međunarodnih organizacija kako bi time podržali takozvanu nezavisnost", dodao je Stefanović.