VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura09/10/2019

RADITI U INTERESU GRADSKE KULTURNE SCENE

 

BANjALUKA, 9. OKTOBRA /SRNA/ - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da postoji obostrana spremnost gradske administracije i članova Tima za kandidaturu Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture 2024. da određeni segmenti iz aplikacije za kandidaturu ipak budu realizovani, u interesu gradske kulturne scene.

 

Radojičić je novinarima, nakon sastanka sa Timom za kandidaturu Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture, rekao je dogovoreno da u narednih nekoliko sedmica bude određeno šta Banjaluka iz projekta evropske prijestonice kulture može realizuje svojim snagama.

"Iskustva nekih drugih gradova, koji nisu prošli kao evropske prijestonice kulture, a bili su kandidati i imali su kvalitetne programe, pokazuju da se može raditi", rekao je Radojičić i pojasnio da treba da iz obimnog prijedloga budu izdvojeni elementi koji mogu biti sprovedeni.

On je istakao da je i nakon nekoliko sedmica od odluke u Briselu, koja je donesena 24. septembra, ostao žal što Banjaluka nije odabrana za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine.

"I dalje smo subjektivni da smo imali najbolji projekat. Upoređujući sa onim što nam je poznato kod ostalih konkurenata, uz dužno poštovanje, smatramo da je urađen ogroman posao i sjajan projekat Banjaluka 2020-2024. godine za evropsku prijestonicu kulture", rekao je Radojičić.

On je rekao da je zajednička procjena da je, vjerovatno, presudilo nešto drugo.

"Možda je bilo suviše rizično računati na to kako će naša zemlja moći da iznese 2024. u odnosu na konkurenta koji je pobijedio - sigurnu Norvešku", rekao je Radojičić.

On je podsjetio da se banjalučki Tim našao u konkurenciji sa zemljom koja je stabilna i ima daleko veće finansijske potencijale.

"Bez obzira na projekat kakav je ponudila konkurencija, cijenimo da je naš bio mnogo inovativniji, kreativniji i kvalitetniji, ali da je ipak presudila određena logistika i zaleđina, pa i geopolitika", ocijenio je Radojičić.

On je čestitao i zahvalio Timu za kandidaturu Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, koji je, prema njegovim riječima, u protekle dvije i po godine uradio sjajan posao.

"Izuzetno je važno što su oko ove ideje banjalučka kulturna scena, kao i partneri Bihać i Jajce, zajednički postigle visok stepen interesovanja i jedinstva. Podigli smo očekivanja i na neki način objedinili banjalučku kulturnu scenu, koja je vrlo heterogena, oko jedne kvalitetne ideje i bilo bi šteta sve to baciti sada kada je ova faza završena", rekao je Radojičić.

Šef Tima za kandidaturu Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine Marko Bilbija zahvalio je gradonačelniku i članovima Tima za izuzetno iskustvo u protekle dvije i po godine.

Bilbija je zahvalio svima koji su učestvovali u ovom projektu, naglasivši da je to zapravo cijela banjalučka kulturna scena.

"Mislim da smo time pokazali koliki kapacitet i potencijal ima naša kulturna scena, da stvari koje su nam problem riješimo i da damo neka nova rješenja i ideje u smislu kulturnih sadržaja", rekao je Bilbija.

On je rekao da je projekat "Banjaluka 2020-2024. godine" rađen u skladu sa gradskom Strategijom kulture, ističući da su i projekat i dokument formirani na osnovu svega onoga što Banjaluci nedostaje i što može da bude unaprijeđeno i postane samoodrživo.

"Iako nismo dobili titulu evropske prijestonice kulture, mislim da smo postavili sjajan temelj koji itekako može da bude sproveden i održan u smislu povećanja naših kapaciteta i iskorištavanja svega što imamo", rekao je Bilbija.

Bilbija je rekao da se sve planirano zasniva na stvarima koje su potekle iz samog grada, te da je još rano govoriti koji će tačno projekti biti sprovedeni, ali da postoji hijerarhija koja je utvrđena programskom strukturom u aplikaciji za kandidaturu Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture.

"Gradu bi najviše značilo da sprovode projekte koji fokus stavljaju na razvoj kapaciteta, dakle, onoga što nam najviše nedostaje", zaključio je Bilbija.