VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija09/10/2019

MEDVEDEV POSJETIO ŠTAND SRBIJE NA SAJMU POLJOPRIVREDE U MOSKVI

 

BEOGRAD, 9. OKTOBRA /SRNA/ - Štand Srbije na sajmu poljoprivrede u Moskvi posjetio je ruski premijer Dmitrij Medvedev u pratnji ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića.

 

Srbija je zemlja partner na najznačajnijem sajmu poljoprivrede u Moskvi "Zlatna jesen", koji je počeo danas, javio je "Sputnjik".

Nakon otvaranja sajma, Medvedev i Nedimović su posjetili srpski štand na kojem je predstavljeno osam kompanija - "Zlatiborac", "Karneks", "PDM Agro-frut", "Sirmijum frut", "Agroeksim", "Premijer rakija", "Agro papuk" i "Evro kalem".

Nedimović je informisao Medvedeva da izloženo voće iz Srbije pripada bescarinskom režimu koji Srbija ima sa Rusijom, dodajući da će krajem oktobra i rakija biti dio bescarinskog režima.

"Ovo je voće iz Srbije koje stiže u vitrine vaših marketa", rekao je Nedimović tokom obilaska srpskog štanda.

Pokazujući Medvedevu jabuke, kruške, nektarine i šljive od kojih se, između ostalog, pravi rakija, Nedimović je rekao da će za 10 dana, kada Medvedev bude u posjeti Beogradu, biti potPisan sporazum o fitosanitarnim mjerama.

"I u to ime ćemo popiti rakiju", odgovorio je Medvedev.

Nedimović je podsjetio da će krajem oktobra Srbija potpisati sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskim ekonomskim savezom /EAEU/ koji će podrazumijevati i slobodnu prodaju rakije na toj teritoriji.

Rusija je značajan spoljnotrgovinski partner Srbije, obim razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda dvije zemlje je u stalnom porastu, o čemu govori i podatak da je ukupna razmjena 2018. godine bila veća za 3,5 odsto u odnosu na 2017.