VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika09/10/2019

SNS: SRPSKOM NARODU USKRAĆENA SVA USTAVNA PRAVA

 

PODGORICA, 9. OKTOBRA /SRNA/ - Srpski nacionalni savjet /SNS/ argumentovano je ukazao Delegaciji EU u Crnoj Gori na drastično kršenje prava i diskriminaciju srpskog naroda kako bi se o tome povelo više računa i obezbijedila ravnopravnost naroda koji žive u Crnoj Gori, saopšteno je iz SNS-a.

 

Predsjednik SNS-a Momčilo Vuksanović upoznao je ambasadora EU u Crnoj Gori Aiva Orava o brojnim primjerima diskriminacije srpskog naroda u raznim dijelovima društvenog i kulturnog života, navodi se u saopštenju.

On je istakao da su srpskom narodu u Crnoj Gori uskraćena stečena i Ustavom garantovana prava, kao i da su ignorisani svi prigovori državnim institucijama koji su nesumnjivo ukazivali na neravnopravnost i diskriminaciju.

"Državne institucije Crne Gore ni u jednom slučaju nisu uvažile mišljenja i preporuke Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, vezane za pritužbe o diskriminaciji i uskraćivanju stečenih prava prema srpskom narodu u Crnoj Gori", rekao je Vuksanović.

On smatra da to pokazuje nedostatak autoriteta te institucije da adekvatno sankcioniše očiglednu obespravljenost i utiče na njeno otklanjanje.

"Orav je upoznat o činjenici da je srpski narod izopšten iz državnih institucija Crne Gore i lokalne samouprave koja je pod kontrolom aktuelne vlasti", navodi se u saopštenju.

Iz SNS-a su ukazali da, uprkos značajnom učešću u ukupnom procentu stanovništva - 28,7 odsto građana srpske nacionalnosti nema u diplomatiji, pravosuđu, tužilaštvu, ministarstvima i brojnim državnim institucijama, što se može utvrditi na osnovu istraživanja državnih organa Crne Gore.

"Zakonska rješenja donose se protiv interesa srpskog naroda kao brojne nacionalne zajednice u Crnoj Gori, s namjerom realizovanja državnog projekta asimilacije Srba u nacionalne Crnogorce", ističe se u saopštenju.

Iz SNS-a dodaju da je njihov utisak da Delegacija EU nema dovoljno informacija o demokratskim procesima u Crnoj Gori i njihovom uticaju na ravnopravnost nacionalnih zajednica, "kao i da svoja saznanja zasnivaju uglavnom na informacijama dobijenim od vlasti i nepouzdanim i veoma često činjenicama koje nisu potkrijepljene izvještajima povjerenika, koji pristrasno prate rad pojedinih državnih institucija".

U saopštenju se navodi da je Orav istakao da su dobijene informacije o položaju srpskog naroda od značaja za EU i njeno predstavništvo u Crnoj Gori, kako bi se stekla što cjelovitija slika o društvenim i političkim prilikama.