VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika09/10/2019

HNS: "SNAŽNO ODBAČENE IZJAVE" ŽELJKA KOMŠIĆA

 

MOSTAR, 9. OKTOBRA /SRNA/ - Hrvatski narodni sabor /HNS/ BiH uputio je pismo Generalnoj skupštini UN u kojem "snažno odbacuje izjave" predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića iznesene tokom rasprave 74. zasjedanja Generalne skupštine svjetske organizacije u Njujorku.

 

U pismu HNS skreće pažnju na to da BiH nije nacionalna država, već država sastavljena od tri konstitutivna naroda - Bošnjaka, Hrvata i Srba u zajednici s ostalima i građanima BiH, te da su zabrinjavajuća kršenja prava i neustavno preglasavanje Hrvata u BiH.

"HNS BiH snažno odbacuje izjave predsjedavajućeg Komšića iznesene tokom rasprave 74. zasjedanja generalne skupštine UN. Pristrasne izjave Komšića, koje nisu bile usaglašene s druga dva člana tročlanog Predsjedništva, izražavaju njegovo lično mišljenje, te kao takve ne zastupaju mišljenje većinskog dijela Hrvata u BiH", navodi se u pismu koje je potpisao predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo LJubić.

U pismu objašnjavaju da je zbog manjkavog i neustavnog Izbornog zakona, mjesto hrvatskog člana Predsjedništva "okupirano Komšićem - predstavnikom kojeg nije izabralo hrvatsko biračko tijelo".

"Komšić koristi nelegitimnu poziciju kao platformu za degradiranje konstitutivnih prava Hrvata u BiH, najmalobrojnijeg od tri konstitutivna naroda, sistemski sprovodeći kampanju klevete protiv Hrvata, kao i njihovih legalno i legitimno izabranih predstavnika", ističe se u pismu.

Iz HNS-a BiH ponavljaju da je Komšić nelegitiman član Predsjedništva BiH, te podsjećaju da je član Predsjedništva postao "uprkos načelima presude Ustavnog suda BiH kojom se jasno definiše neophodnost legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim nivoima".

"Nažalost, nepoštivanjem odluka Ustavnog suda BiH, izmjene Izbornog zakona još nisu donesene, te veza na svim administrativno-političkim nivoima između političkih predstavnika i onih koje predstavnici zastupaju još nije uspostavljena. Manjkavi zakon dopustio je da Komšića izabere drugi konstitutivni narod, brojniji Bošnjaci, umjesto Hrvata. On je 7. oktobra 2018. godine osvojio više od 90 odsto glasova bošnjačkog biračkog tijela", naglašava se u pismu.

U pismu se dodaje da je Komšić kontinuirano iznosio lažne optužbe protiv legitimnih predstavnika Hrvata, koristeći svaku priliku za negiranje načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

"Na taj način Komšić je direktno zanemario presudu Ustavnog suda, kojom je konstitutivnost tri naroda proglašena `natkrovljujućim principom Ustava BiH`, s kojom sve ustavne i zakonske norme moraju biti usaglašene", navode iz HNS-a.

HNS BiH naglašava da je pridržavanje Ustavu BiH od ključne važnosti, budući da Ustav čini dio Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"U tom pogledu, uspostavljeno tročlano Predsjedništvo BiH trebaju i moraju da sačinjavaju legitimni predstavnici najrelevantnijih nacionalnih grupa, kao princip kojeg je neophodno podržati i očuvati i koji je jedini garant mira, stabilnosti i prosperiteta BiH", poručili su iz HNS-a.

U pismu se dodaje da bi izmjene Izbornog zakona obezbijedile Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i ostalima punopravno zakonsko i legitimno predstavljanje u skladu s biračkim opredjeljenjem pojedinih grupa.

"Nažalost, predstavnici najbrojnijeg konstitutivnog naroda ne dijele stav HNS-a BiH. Reforme koje bi omogućile ponovno uspostavljanje stvarne jednakosti tri konstitutivna naroda BiH i legitimno predstavljanje sprečavaju se, budući da bi reforme Izbornog zakona onemogućile postojeću centralizaciju političke, ekonomske i sudske vlasti, te preglasavanje drugih grupa, uključujući Hrvate kao malobrojniji konstitutivni narod", ističu iz HNS-a.

U pismu se napominje da Komšić nije usaglasio izrečene izjave s druga dva člana tročlanog Predsjedništva BiH.

IZ HNS-a su naveli da je Komšić u svojoj izjavi iznio navode da susjedne države destabilizuju BiH, dodajući da su "spomenute izjave nastavak ustanovljenog obrasca zapaljivih izjava i antagonističkih istupa koji su suprotstavljeni pozitivnom bilateralnom dijalogu".

"Komšić je iznio lična mišljenja u razgovoru s generalnim sekretarom UN Antonijom Guteresom i njegovim specijalnim savjetnikom za sprečavanje genocida Adamom Diengom. Lični stavovi i optužbe Komšića narušili su unutrašnji politički dijalog u BiH, nanoseći ozbiljnu štetu i dovodeći u pitanje dobrosusjedske odnose u jugoistočnoj Evropi", ističe se u pismu.

HNS ističe da snažno osuđuje aktivnosti čiji je cilj narušavanje stabilnosti BiH, istupe usmjerene protiv Hrvata u BiH, kao i aktivnosti usmjerene protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i pravnog poretka.

U saopštenju se dodaje da HNS BiH ostaje u potpunosti predan konstruktivnom dijalogu koji će omogućiti iznalaženje rješenja za izazove.

"Aktivnosti Komšića, koje na samu BiH i njenu koheziju djeluju destabilizujuće, neophodno je odbaciti i proglasiti neprihvatljivima u ime dugoročnog mira i prosperiteta BiH", navodi se u pismu HNS-a. kraj/sb/ab