VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana09/10/2019

CILJ KOMISIJE RAZVOJ ENERGETSKOG SEKTORA

 

BANjALUKA, 9. OKTOBRA /SRNA/ - Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske suočavala se u prošloj godini sa velikim izazovima koji se tiču unapređenja regulatornog okvira energetskog sektora, s ciljem da u tržišnim uslovima bude obezbijeđena sigurnost snabdijevanja energijom i održivi razvoj, navodi se u izvještaju o radu ove komisije u 2018. godini.

 

U izvještaju, koji je razmotrila Narodna skupština Republike Srpske, ističe se da je Regulatorna komisija u prošloj godini održala 34 redovne sjednice na kojima su donesene odluke, saglasnosti, rješenja i druga akta iz djelokruga rada - izdavanja i oduzimanja dozvola, uspostavljanja nadzora tržišta energije, zaštite kupaca, regulacije cijena, obnovljivih izvora energije i drugih poslova iz nadležnosti Komisije.

Znatan segment rada odnosio se na aktivnosti koje prate proces otvaranja i razvoja tržišta električne energije.

Jedan od osnovnih ciljeva u ovom procesu jeste uspostavljanje prava kupcima na izbor snabdjevača električnom energijom i obratno, omogućavanje jasnih, javnih i nepristrasnih uslova pod kojima snabdjevači vrše djelatnost snabdijevanja kupaca električnom energijom ili prirodnim gasom.

"Ono što je značajno u sektoru prirodnog gasa jeste donošenje novog Zakona o gasu koji je usklađen sa Trećim energetskim paketom, te su istovremeno i aktivnosti Regulatorne komisije u tom pogledu bile najvećim dijelom usmjerene na izradu odgovarajućih podzakonskih akata", navodi se u izvještaju.

Poslaničke rasprave o izvještaju nije bilo. /nastaviće se/bon/boj/dad