VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet09/10/2019

POKRENUTA ISTRAGA PROTIV BEZBJEDNOSNE FIRME

 

MADRID, 9. OKTOBRA /SRNA/ - Španski Nacionalni sud saopštio je danas da je pokrenuta istraga protiv španske bezbjednosne firme "Anderkaver global" koja je radila za Ambasadu Ekvadora u Londonu zbog sumnje da je špijunirala osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža za potrebe američke Tajne službe.

 

U saopštenju se navodi da se istraga vodi o tome da li su vlasnik David Morales i njegova firma narušili privatnost Asanža i njegovih advokata jer su postavili skrivene mikrofone i druge naprave unutar Ambasade.

Sve ukazuje na to da su informacije prikupljene tokom sedam godina koje je Asanž proveo u diplomatskoj misiji dostavljane ekvadorskim i američkim agencijama.

Sud u saopštenju dodaje da se protiv Moralesa i njegove firme čije je sjedište u gradu Herez de la Frontera, na jugu Španije, vodi i istraga prema optužbama za mito i pranje novca.

Sud je pokrenuo istragu u avgustu nakon pritužbe Asanža i njegovog pravnog tima, ali informacija nije objavljena do danas zbog oznake povjerljivo.

Neimenovani zvaničnik potvrdio je da je Morales uhapšen prošlog mjeseca i da je na uslovnoj slobodi.

Agencija AP podsjeća da je Asanž u zatvoru u Londonu i pokušava da izbjegne isporučenje u SAD prema optužbama za špijunažu.