VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti10/10/2019

POČELO OBILJEŽAVANjE 24 GODINE OD STRADANjA SRBA U ZAPADNOJ KRAJINI

 

MRKONjIĆ GRAD, 10. OKTOBRA /SRNA/ - U kapeli Svetog apostola Marka u Mrkonjić Gradu počelo je služenje parastosa za sve stradale u odbrambeno-otadžbinskom ratu povodom 24 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini.

 

Obilježavanju stradanja prisustvuju delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju pretvodi potpredsjednik parlamenta Željka Stojičić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, izaslanik predsjednika Srpske Miladin Dragičević, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Kojić, predstavnici susjednih opština, te udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Nakon parastosa brojne delegacije će položiti vijence na spomen-obilježje masovne grobnice na Pravoslavnom groblju, kao i na centralno spomen-obilježje poginulim borcima na Trgu srpske vojske u Mrkonjić Gradu.

Hrvatska vojska sa jedinicima takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane napala je u septembru i oktobru 1995. godine 13 zapadnokrajiških opština Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupa na Uni.

Te opštine bile su u sastavu Republike Srpske i sa tog područja muslimansko-hrvatske snage ubile su 1.644 vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta je 680 miliona KM.

Hrvatske i muslimanske snage za sobom su ostavile pustoš i masovne grobnice.
U Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske. Među ekshumiranima je 10 žena.

U manjim grobnicama u toj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

U ovoj operaciji učestvovao je i Peti korpus takozvane Armije BiH kojim je komandovao Atif Dudaković, o čemu postoji video-zapis na kojem se vidi kako izdaje naredbu da bude uništeno sve što je srpsko na ovim prostorima.
Iako su poznati i nalogodavci i počinioci, za ove zločine još niko nije odgovarao.