VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana10/10/2019

PETKOVIĆ: POTREBNE IZMJENE I DOPUNE POSTOJEĆEG PORODIČNOG ZAKONA

 

BANjALUKA, 10. OKTOBRA /SRNA/ - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković smatra da je u Republici Srpskoj potrebno donijeti izmjene i dopune Porodičnog zakona, kao i potpuno novi zakon radi zaštite prava djece.

 

"Postojeći Porodični zakon je mnogo više pažnje posvetio bračnim supružnicima i njihovim pravima, nego pravima djeteta", rekao je Petković na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Petković je naveo da se u praksi sudova u Republici Srpskoj i organa starateljstva pokazalo da se prava djeteta ne poštuju dovoljno ili da prava djeteta uopšte nisu propisana.

"Kao narodni poslanik lično ću uputiti inicijativu za izmjene i dopune Porodičnog zakona Republike Srpske u smislu da dijete starije od 15 godina mora da se sasluša i da se uzme njegovo mišljenje u obzir prilikom odlučivanja sa kojim od roditelja želi da živi nakon razvoda braka", naglasio je Petković.

On je rekao da je danas situacija prilikom izvršenja sudske presude da se djeca od 17 ili 18 godina na silu oduzimaju od jednog roditelja i predaju drugom.

"Ovdje se vrši `deložacija` djeteta kao kada se vrši deložacija stana. Smatramo da mišljenje djeteta starijeg od 15 godina mora da se uvaži", istakao je Petković.

On je napomenuo da se u praksi pokazalo da nije dobro da organ starateljstva odlučuje o terminima viđanja djeteta, ističući da bi mnogo korisnije bilo da sud odluči kada roditelj kojem nije povjereno dijete ima pravo na termin viđanja djeteta.

Petković je dodao da bi sud mogao donijeti privremenu mjeru onom roditelju koji ne dozvoljava da vidi dijete ili da mu oduzme starateljstvo nad tim djetetom.