VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija10/10/2019

SVE INSPEKCIJE DA SE UKLJUČE I ZAŠTITE STANOVNIŠTVO OD LISTERIJE

 

SARAJEVO, 10. OKTOBRA /SRNA/ - BiH uvozi velike količine junećeg i goveđeg mesa i potrebno je da se inspekcije Srpske i FBiH, te Kancelarija za veterinarstvo BiH uključe kako bi se stanovništvo zaštitilo od bolesti listerije koja se pojavila u nekim zemljama EU, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović.

 

On je, nakon sastanka sa ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i FBiH Borisom Pašalićem i Šemsudinom Dedićem, najavio da će već od sutra biti rigoroznija kontrola na granicama BiH.

"Preduzećemo određene aktivnosti narednih dana o čemu ćemo informisati nadležne institucije - Kancelariju za veterinarstvo BiH, inspekcijske organe u Republici Srpskoj i FBiH, te Savjet ministara", rekao je Šarović novinarima.

On je dodao da je na sastanku razgovarano i o ubrzanju izvoza mesa u Tursku, te da je konstatovano da pripreme koje vrši Turska idu sporo.

"Neophodno je da sa svoje strane učinimo da se to ubrza", rekao je Šarović novinarima, navodeći da u BiH na otkup čeka 20.000 bikova.

Šarović je najavio da će sutra u BiH boraviti zamjenik ministra poljoprivrede Turske i da će ta prilika biti iskorištena da se ukaže na sporost u pripremama.

"Neophodno je da sa svoje strane pomognemo da bi što prije krenuo otkup tovnih bikova", istakao je Šarović.

Pašalić je ocijenio da je na sastanku postignut visok stepen saglasnosti, ističući da BiH uvozi velike količine mesa iz zemalja u kojima se pojavila listerija.

"Bitno je da pošaljemo poruku poljoprivrednim proizvođačima i potrošačima da će biti u prvom planu kada je riječ o narednim koracima", rekao je Pašalić.

Dedić je naveo da, osim borbe za strana tržišta, treba raditi i na zaštiti domaće proizvodnje, tražeći veće kontrole pri uvozu.

On je rekao da BiH u EU i Tursku izvozi meso prve i druge kategorije, dok se istovremeno u BiH uvoze velike količine mesa treće i četvrte kategorije.

Na sastanku je razgovarano i o korištenju pretpristupnih sredstava EU, te popisu stočnog fonda neophodnog za dobijanje dozvole za izvoz mesa u EU.

Šarović, Pašalić i Dedićem sastali su se u zgradi Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Sarajevu.