VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana10/10/2019

DAVIDOVIĆ: ZAKON O SPORTU USKORO U SKUPŠTINI

 

BANjALUKA, 10. OKTOBRA /SRNA/ - U informaciji o realizaciji Programa razvoja sporta Republike Srpske za 2018. godinu, koja je razmotrena u Narodnoj skupštini, navodi se da su na tom polju realizovane planirane aktivnosti u gotovo kompletnom obimu finansiranja.

 

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović je, obrazlažući ovu informaciju u Narodnoj skupštini, rekla da se intenzivno radi na donošenju republičkog zakona o sportu i njegovom upućivanju u skupštinsku proceduru.

"Nadam se da ćemo taj posao i stručne rasprave obaviti na vrijeme da bi se do novembra zakon našao pred poslanicima. U njemu ćemo obratiti pažnju na razgraničenje profesionalnog, amaterskog i rekreativnog sporta, edukaciju sportskog kadra i pomoć sportskim organizacijama, finansijski, putem poreskih olakšica i slično", istakla je Davidovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su to u ranijoj skupštinskoj raspravi pozdravili poslanici vlasti i opozicije.

Davidovićeva je navela da su Male olimpijske igre Srpske, kao najmasovnije takmičenje, uspješno realizovane petnaesti put kroz četiri nivoa takmičenja - školsko, opštinsko i regionalno, plus republičko finale.

"U tom takmičenju učestvovalo je 60.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Srpskoj", navela je Davidovićeva.

Ona je rekla da je u skladu sa konkursom dodijeljeno 85 stipendija perspektivnim sportistima, sportistima sa invaliditetom i potencijalnim olimpijskim kandidatima.

"Stipendije za 2018. godinu su izmirene u potpunosti", navela je Davidovićeva.

Ona je rekla da je Ministarstvo šesnaesti put za redom uspješno organizovalo LJetnu školu sporta Srpske.

"Većina sportskih saveza Srpske organizovala je školu sporta u Trebinju kroz koju je lani prošlo oko 1.600 sportista. Ministarstvo je finansiralo kompletan smještaj i ishranu za 795 perspektivnih sportista", rekla je Davidovićeva.

Ona je dodala da je Ministarstvo redovno izvršavalo obaveze kada je riječ o novčanim primanjima za 10 nosilaca Nacionalnog sportskog priznanja Srpske, odnosno za zaslužne sportiste.

U informaciji se navodi i da resorno ministarstvo u kontinuitetu sarađuje sa 37 registrovanih sportskih saveza i šest saveza lica sa invaliditetom, te da zajednički realizuju projekte promocije sporta da bi u sportske aktivnosti uključili što više građana.

U tom dokumentu se ističe i da je nastavljena saradnja sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije u skladu sa Memorandumom o saradnji u oblasti sporta i omladinske politike, i to kroz planiranje budućih projekata i zajedničkih aktivnosti. /nastaviće se/boj/bon/dad