VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo10/10/2019

ZAHVALNOST SVIM LJUDIMA U SRBIJI ZA RADOST ZBOG PRIZNANjA

 

BEOGRAD, 10. OKTOBRA /SRNA/ - Austrijski pisac Peter Handke, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, zahvalio je svim ljudima u Srbiji za radost zbog velikog priznanja koje je dobio.

 

"Veoma sam iznenađen i veoma umoran, duže ćemo pričati sutra. Želim da pozdravim sve ljude u Beogradu i Srbiji, osjećam vašu radost, hvala vam za to i u moje ime večeras popićemo /na srpskom je izgovorio/ rakiju i bijelo vino", poručio je Handke u kratkoj izjavi za RTS.

Švedska kraljevska akademija dodijelila je Handkeu ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost za uticajan rad koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.

U tekstu pod nazivom "Kako je i Srbija poslije Andrića dobila još jednog nobelovca" "Sputnjik" podsjeća da Handkeovo prijateljstvo sa Srbima počinje sredinom devedesetih godina 20. vijeka, kada je poslije putovanja u BiH napisao esej "Pravda za Srbiju".

"Sputnjik" naglašava da je Handke "imun na duhovnu i društvenu klimu zapadnog svijeta" dolazio u Srbiju, na Kosovo i Metohiju i tražio prijatelje u Orahovcu i Velikoj Hoči, te da se javno i oštricom riječi protivio jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, tvrdeći da se država ne može graditi na mržnji.

U tekstu se ističe i da je Handke zbog stava da krivicu za rat ne treba svaljivati na srpsku stranu postao otpadnik svjetske intelektualne zajednice, te da je dodjelom ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost pala u vodu teza da zbog svojih uvjerenja, najviše zbog podrške Srbiji i Srbima, nikada neće dobiti ovo priznanje.

Peter Handke jedan je od najsvestranijih i najplodonosnijih pisaca njemačkog govornog područja. Napisao je stotinjak knjiga, koje uključuju romane, drame, zbirke pjesama, filmske scenarije. Dobitnik je brojnih nagrada.