VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura10/10/2019

"JESENjA SONATA" UGOSTIĆE ZVUČNA IMENA

 

BANjALUKA, 10. OKTOBRA /SRNA/ - U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci večeras je otvoren drugi Internacionalni muzički festival "Jesenja sonata", koji će do ponedjeljka, 14. oktobra, ugostiti neka od najznačajnijih imena umjetničke muzike današnjice.

 

Direktor Kulturnog centra Banski dvor Mladen Matović rekao je da su se organizatori potrudili da i ove godine u Banjaluku dovedu istaknute svjetske muzičare, ali i da promovišu domaće umjetnike.

"Velika mi je čast što je ovogodišnji festival otvoren koncertom renomiranog `Henšel kvarteta` iz Njemačke, koji je jedan od najuglednijih i najznačajnijih gudačkih kvarteta dnašnjice, a koji ove godine proslavlja 25 godina postojanja", rekao je Matović novinarima prije početka Festivala "Jesenja sonata".

On je podsjetio na uspijeh prvog izdanja ovog festivala, koji je prošle godine zabilježio veliku posjećenost, te pokazao da Banjaluka ima publiku za svu vrstu muzike.

"Vjerujem da će i ove godine biti tako, jer publika je željna ovakvih događaja", rekao je Matović.

Festival će obuhvatiti pet cjelovečernjih koncerata.

Sutra će se predstaviti domaća umjetnica koja je postigla zapažene rezultate na svjetskoj sceni - violinistkinja Jovana Raljić iz Banjaluke i njen gost, istaknuti pijanista i klavirski pedagog sa adresama u Austriji i Iranu Hafez Babašahi.

U subotu, 12. oktobra, biće održan koncert trija koji čine Edin Karamazov /lauta/, Dani Bošnjak /flauta/ i Aleksandar Milošev /violina/.

Četvrti dan festivala biće posvećen violončelu i klaviru, a u goste dolaze solisti sa Akademije u Novom Sadu - violončelista Marko Miletić i pijanista Mihajlo Zurković.

Zavjesu na drugi Internacionalni muzički Festival "Jesenja sonata" u ponedjeljak, 14. oktobra, spustiće čuvena italijanska pijanistkinja Eliza Tomelini, prva žena pijanista koja je izvela prvu verziju Listovih transcendentalih koncertnih etida iz 1838. godine u autentičnom izvođenju.