VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/10/2019

REKONSTRUISANA KROVNA KONSTRUKCIJA HRAMA U RUDICAMA

 

NOVI GRAD, 13. OKTOBRA /SRNA/ - Na Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Rudicama kod Novog Grada završena je sanacija krovne konstrukcije, a naredne godine planiran je nastavak radova na obnovi ove crkve, rekao je Srni paroh čađavički jerej Đorđe Stikić.

 

On kaže da je kompletna rekonstrukcija hrama, koji je izgrađen 1902. godine, počela prošle godine, kao i da su vjernici za obnovu crkve priložili oko 35.000 KM, kao i drugi donatori, opština Novi Grad i Eparhija banjalučka.

Stikić je rekao da je u toku postavljanje bakarnog lima, dok je završeno pokrivanje zvonika.

"Počela je izrada predulaza, urađen je veći dio trotoara i ojačani su temelji. Osim toga urađeno je presjecanje temelja i hidroizolacija što je bio jedan od zahtjevnijih poduhvata", rekao je Stikić.

On kaže da ima još dosta posla i da se nada da će radovi teći po planu.

"Želimo da rekonstrukcija bude obavljena kvalitetno, bez obzira koliko će trajati", naveo je Stikić.

On je istakao da je kompletna obnova hrama počela prošle godine i da je bila neophodna zbog stanja objekta.

"Hram je prvobitno bio izgrađen 1888. godine, a zatim srušen zbog, kako je ostalo zabilježeno u knjigama, nesolidne gradnje", rekao je Stikić i dodao da je hram ponovo izgrađen 1902. godine.

Stikić je rekao da će povodom hramovne slave, u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice večeras ti služeno večernje bogosluženje a sutra sveta luturgija.