VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/10/2019

HANDKE POETSKIM JEZIKOM BRANIO SRBIJU OD POLITIKE MOĆNIKA

 

BEOGRAD, 14. OKTOBRA /SRNA/ - Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović čestitao je danas Peteru Handkeu izbor za laureata Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, naglasivši da je srpski narod ponosan što za prijatelja ima književnika koji je poetskim jezikom branio istinu od laži, dobro od zla, a Srbiju od sramne politike moćnika.

 

"Srpski narod, kome ste toliko puta iskazali naklonost i saosećanje u stradalnim i teškim trenucima deli radost zbog Vašeg međunarodnog uspeha i izražava ponos što za velikog prijatelja ima književnika koji je svojim pisanjem hrabro prevazilazio granice nametnutih cenzura i delovanjem u javnosti štitio iskonske vrednosti istine i pravde" naveo je Popović.

On je podsjetio da se Handke u više navrata zalagao protiv prebacivanja krivice samo na srpsku stranu od zagovarača jedine zvanične istine o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Popović je izrazio zahvalnost dobitniku ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost i zbog toga što je u svojim obraćanjima isticao značaj svete srpske zemlje Kosova, napominjući da su stradanja Srba tragedije bez razloga.

"Uvaženi gospodine Handke, hvala Vam na istrajnoj odluci da budete na strani istine i pravde. Želim Vam da Vaše književno stvaralaštvo bude ovenčano neprolaznim trajanjem", naglasio je Popović.