VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo15/10/2019

SPOMENIK OŠTEĆEN, LOGORSKA ZGRADA PRETVORENA U POZORIŠTE

 

SISAK, 15. OKTOBRA /SRNA/ - U Sisku, gradiću u kome su ustaše imale najveći konclogor sa srpsku djecu sa Kozare, danas nema pravog pomena na ovaj zločin, a zgrada logora pretvorena je u prostor za bioskop i pozorište i sada nosi naziv "Kristalna kocka vedrine".

 

Hrvatski šovinisti i neki biskupi negiraju sistematski ustaške logore za djecu i nazivaju ih "humanitarnim ustanovama", a ustašofili upadaju na komemoracije sa pozdravima "Za dom spremni", navodi portal "Ekspres".

Skulpturu kod mosta od cigle u Sisku, posvećenu pobijenoj djeci, nazvanu "Nedovršene igre", vandali su oštetili i sada propada neobilježena.

Autori spomenika Gabrijela Kolar lično je poznavala djecu koja su prikazana na skulpturi.

"Naš biskup Košić kaže da je ovdje bilo prihvatilište, ali ja bih htjela da on bude u takvom prihvatilištu - da mala djeca sama brinu o sebi, na hladnom podu, spavaju u prljavom...

Djeca su ovdje umirala - u parku kod Doma kulture djeci su sipali prljavu vodu iz jame i zato su umirala. Nisu uzimali pištolj pa ubijali, nego su nas tako ubijali - i moja sestra je tako završila ovdje na groblju", prenosi "Večernji list" riječi Siščanke Dare Bućan, koja je bila među djecom koja su 1942. završila u ustaškom logoru.

Ona je komentarisla istup kontroverznog biskupa Vlade Košića, koji je bio jedan od istaknutih osoba pri snimanju i promociji kontroverznog dokumentarca "Dječje prihvatilište Sisak" u kome se negiraju zločini nad srpskom djecom.

Lokalni učitelj Siščanin Ante Dumbović, jedan od humanitaraca koji je sa Dianom Budisavljević spasavao djecu, evidentirao je 1.630 umrle djece usljed boravka u nehumanim uslovima u ustaškom logoru u kratkom vremenu.

I Birn iznosi podatak da je tokom Drugog svjetskog rata u logore na teritoriji ustaške Nezavisne Države Hrvatske internirano na desetine hiljada djece.

Samo 80 kilometara zapadno od Siska Pavelićeve ustaše držale su još jedan logor za djecu u tamošnjem dvorcu.

Poznat je slučaj kada je jedan od logoraša Mihajlo Veljić govorio o svojim sjećanjima na užase dječijeg logora. Iz obližnje crkve na groblje je stigla grupa od oko 50 ljudi sa "protivkomemoracije" i prisutne na pomenu nazivala: "komunjarama" i uzvikivala ustaške parole.

Diana Budisavljević, koja je spasila na hiljade srpske djece iz ustaških logora, opisala je u svom dnevniku užase kojima su djeca bila izložena, te ponašanje zloglasnog ustaškog komandanta Vjekoslava Luburića, zvanog Maks, koji je prijetio svima koji su spasavali mališane iz logora u Staroj Gradiški.

Bio je toliko ljut na ljude koji su djeci pokušavali ublažiti patnje da im je prijetio da će - "nestati", navodi "Ekspres".